Fatih Kıral mağazalarını ‘şehzadeler’ yurtdışına taşıyacak!

Mobilya markası Fatih Kıral’da üçüncü kuşak gözünü yurtdışına dikti. Yönetim Kurulu Üyesi Onur Kıral, yurtdışındaki ilk mağazayı 2020’de açmaya hazırlandıklarını belirterek “Avrupa ve ABD’de kriz var. Bu, birtakım yatırım fırsatları yaratabilir” dedi.

Yasemin SALİH

Lüks mobilya segmentinde üç nesildir faaliyet gösteren Fatih Kıral Mobilya, ihracat deneyimini sınır ötesi mağazacılığa taşımaya hazırlanıyor. Şirketteki değişim rüzgarının arkasında ise adı markayla bütünleşmiş Fatih Kıral’ın oğulları Onur ve Oğuz Kıral bulunuyor. Yönetim kurulunda yer alan iki kardeşten Onur Kıral üretim, Oğuz Kıral ise pazarlama alanında şirketi atağa geçirmek üzere aktif görevde.

Fatih Kıral’da deyim yerindeyse “şehzadeler devri”nin başrol oyuncularından Onur Kıral, şirketin gelecek planlarını ve yatırımlarını DÜNYA’ya anlattı. 37 yaşındaki Onur Kıral, kardeşiyle birlikte yurtdışında mağazalar açmaya odaklandıklarını belirterek, “Biz bu hedefle yurtdışında eğitim gördük. Markamızın gerek Avrupa gerekse Arap ülkelerinde pazarı var. 35 dünya markasının Türkiye’deki temsilcisiyiz. Bizden fason üretim istiyorlar. Belki yarın ben onlardan fason üretim isterim. Boynuz kulağı geçiyor. Kardeşimle hedefimiz ABD, Avrupa ve Afrika’da kendi markamızla mağazalar açmak, zincir kurmak. İlk mağazayı 2020’de açmayı planlıyoruz” dedi. Şu anda global anlamda bir ekonomik daralma yaşandığına

dikkat çeken Kıral, Avrupa ve Amerika’da finansal sıkıntı çeken birçok şirket olduğunu, özellikle İtalya ve İspanya’dan iflas haberleri geldiğini söyleyerek bu ortamın birtakım yatırım fırsatları yarattığını ifade etti. Kıral sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ortamda alabileceğimiz firmalar var ama zaten dünya markası olmuş durumdayız. Üçüncü nesille birlikte yurtdışına açıldık. Cironun yüzde 70’i ihracattan gelir oldu. Öte yandan işlerimizin yüzde 80’i anahtar teslim. Bir satın almanın bize çok şey katması lazım.”

Gerekirse pas pas bile yaparım!

Mağazalarının çoğunun franchise değil kendilerinin olduğunu da vurgulayan Onur Kıral, olası pazarları anlatırken, “Ürünlerimiz butik. Yüzde 75 el işçiliği. Fabrikasyona kaçmıyoruz. Bu da bizi özel yapıyor. Bu tür mobilyalara ABD’de ciddi ihtiyaç var ama o pazara girmek cesaret ister. İran’da potansiyel büyük, oradaki şubemizi yaptırımlardan dolayı kapatmak zorunda kaldık. Azerbaycan ve Kazakistan ile büyük işler yaptık” sözleriyle anlattı.

Dede mesleği mobilyacılığı babası Fatih Kıral’ın özverili çalışmalarıyla bugünlere taşıdıklarını söyleyen Onur Kıral’a göre aile şirketinin başına geçmenin avantajları kadar dezavantajları da var. Başarının farklılıklar içindeki güçlü yönleri alarak iyi bir sistem oluşturmakta yattığını anlatan Kıral, yeni jenerasyon olarak şirkete bakışını, “Üçüncü nesil olarak görevimiz bu şirketi geleceğe taşımak. Bugün ben fabrikada pas pas bile yaparım. Benim şirketim, neden yapmayayım. Bize bu empoze edildi. Hem iç hem de dış mimarım ama sahada olmayı seviyorum” sözleriyle anlattı.

TFF'den harcama limitleri kararı: Yüzde 30'luk pay iptal edildi Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Hiç gitmediği kasabaya 10 milyon euro miras bıraktı Yalancı bahar bitti, İstanbul'a kar yağacak mı? Uzmanı yanıt verdi İthal bir alkol grubuna zam geldi AK Parti'de büyük kongre öncesi ekip kurulacak, tüzük değişecek