Bunlar ısınma turları, yeni yatırımlar yolda

Kahve perakendesinin ilk büyük yerli girişimi Kahve Dünyası, 15 yıl önce başladığı yolculuğuna 200 mağaza ile devam ediyor. Kahve Dünyası Genel Müdür Yardımcısı Kaan Altınkılıç, ‘ısınma turlarında’ olduklarına dikkat çekiyor.

Yasemin SALİH

Dünyada ilk kahve dükkanının 1554’te İstanbul’da açıldığına vurgu yapan tarihçilerin sayısı bir hayli fazladır. Aradan geçen asırlarca yılda İstanbul, kahvenin ve kahve mekanlarının merkezi olma özelliğini sürdürdü.

Literatüre giren Türk kahvesi olgusunun varlığı bir yana, günümüzde yerli ve global kahve zincirlerinin kentteki kıyasıya rekabeti, tüm Türkiye’ye yayılarak devam ediyor.

‘Sahici’ duruşu sevildi

Yabancı markaların Türkiye’ye adım atması ile oluşan organize kahve pazarında, ilk büyük ‘yerli’ hamle Altınkılıç Grubu’ndan geldi. Altınkılıç'ın, perakende markası olarak yarattığı Kahve Dünyası’nın ilk mağazası İstanbul Eminönü’nde açıldı. Grubun kakao ve çikolata alanındaki dene

yimini arkasına alan markanın sunduğu hizmet anlayışı nihai tüketici tarafından kısa sürede benimsendi. Kahve Dünyası, bugün yurt içi ve dışında yer alan 200 mağaza ile toplam 450'den fazla satış noktasında faaliyet yürütüyor. 2011’de İngiltere/Londra Piccadilly Circus’ta açılan ilk yurt dışı mağazasına zaman içerisinde Romanya, Kuveyt ve Suudi Arabistan da eklendi.

Kahve Dünyası, Altınkılıç Ailesi’nde ikinci kuşağın devreye girmesinin ardından önüne iddialı hedefler koydu. 2019’u 500 milyon liralık ciroyla kapatmayı planladıklarını belirten Kahve Dünyası Genel Müdür Yardımcısı Kaan Altınkılıç, gıda sektörünün duayen isimlerinden kabul edilen babası Birol Altınkılıç’ın sanayi ve ticari alandaki felsefesini perakendeye taşımakta kararlı. Genç bir iş insanı olarak sayısal başarının yanı sıra hizmet sahasında ‘sahici’ duruş sergileyerek, güçlü bir Türk kahvesi ve kültür hikayesi yazmayı hedefliyor.

Altınmarka Grubu’nun perakende sektöründeki iki şirketinden biri olan Kahve Dünyası’nın (diğeri Baylan Pastanesi) planı, yurtiçi ve dışında büyümeye devam etmek. 2022'de 1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefleyen Kaan Altınkılıç, “Bütün bunlar Kahve Dünyası’nın daha işe başlamamış hali, yani ısınma turları. Asıl büyüme daha gelmedi” dedi.

Kahve Dünyası’nın oldukça başarılı bir yıl geçirdiğini belirten Kaan Altınkılıç, mağaza kiralarının dövizden TL’ye çevrilmesinden olumlu etkilendiklerini ve 2018’de yüzde 30’luk büyüme yakaladıklarını söyledi. “2019’da büyüme oranımız biraz daha düşük olur ama yine de çift haneli büyürüz” diyen Altınkılıç, markanın asıl büyümesinin bundan sonra başladığını vurguladı.

Zincirin bugün itibarıyla ulaştığı 200 mağazalık ağının da “Gidilecek yerlerin yanında az kaldığını” söyleyen Altınkılıç, bunu şöyle açıklıyor: “Henüz dünyada kahve ve çikolatanın çok tüketildiği ülkelerde yokuz. Üretim altyapımız ise 2 bin mağazayı destekleyecek kapasiteye sahip.”

Sırrını üretim gücünden alıyor

Kaan Altınkılıç’a göre Kahve Dünyası’nın çift haneli büyüme başarısının arkasındaki sır, “kahve-dondurma-çikolata üçlüsünü yapan tek marka olmak ve masaya servisle fark yaratmak” olarak açıklanabilir. Yanı sıra mağazalardaki ürünlerin yüzde 95'i Altınkılıç bünyesinde üretiliyor. Beş ülkeden üçünde mastır franchise sistemiyle mağaza açtıklarına dikkat çeken Altınkılıç, “Rakiplerimize göre birçok avantajımız var. Örneğin Londra’da konseptimiz tüketiciye farklı geliyor. Bu yüzden tercih ediliyoruz” diyor.

Markanın yurtiçi ve dışında gördüğü ilginin kendilerini bölgeye açılmak konusunda cesaretlendirdiğine vurgu yapan genç patron, bu yolda organik ya da inorganik genişleme modellerine sıcak baktıklarının altını çizdi. Planlarını ise şöyle anlattı: “Kurulduğumuzdan bu yana 100 milyon fincan Türk Kahvesi ikram ettik. Yurtdışında 15 mağazamız var. Türk kahvesinin tüm dünyaya kabul ettirilmesi yönünde birçok başarılı çalışma var. Biz de Kahve Dünyası ile bu kültürün yayılmasına destek oluyoruz. Yurtiçi ve dışında satın alma fırsatlarına bakıyoruz. Şirketimize yeni markaların dahil olması da söz konusu.”

Kahve Dünyası, Türk Kahvesi'nin yolculuğuna önderlik yapıyor

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alan Türk Kahvesi, bu hafta birçok etkinlikte başrol olacak. Bunun nedeni 5 Aralık’ın Dünya Türk Kahvesi Günü olması. Kahve Dünyası’nın bu vesileyle yaptırdığı araştırma, Türk insanının tercihlerini ortaya koydu. Türkiye genelinde bin 615 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada şu veriler ortaya çıktı:

• Katılımcıların en çok tercih ettiği kahve çeşidi yüzde 77 ile Türk kahvesi.
• Her 100 kişiden 95’i Türk kahvesini sevdiğini belirtiyor, yüzde 73 de kahveyi köpüklü tercih ediyor.
• Türk kahvesi yüzde 55 gibi bir oranla orta şekerli seviliyor. Yanında en sevilen lezzet ise yüzde 42 ile çikolata.
• Her 100 kişiden 63’ü için Türk kahvesi ‘sohbet’ anlamına geliyor.
• Her 100 katılımcıdan 60’ı tadını sevdiği için Türk Kahvesi içiyor. Türk kahvesinin tadını en çok seven %80 ile Marmaralılar. İç Anadolu Bölgesi’ndeki katılımcılar ise keyifli mola için Türk kahvesi tüketiyor.

Kağıt ambalajlar 30 bin çocuğa doğayı sevdirecek

Plastik kullanımını azaltmak amacıyla getirilen ücretli poşet uygulaması Kahve Dünyası’nda bir sosyal sorumluluk projesinin doğmasına neden olmuş. Kaan Altınkılıç, projeyi şöyle anlattı: “Poşetler ücretli hale gelince tüketicilerin kağıt ambalajlara yöneldiğini gördük. Bunun da ormanlara etkisi olacağını düşündük ve biz de kağıt ambalajları parayla satma kararı aldık. Buradan gelen gelirin tamamını TEMA’ya bağışlıyoruz. Minimum üç yıllık bir anlaşma yaptık. Buna göre kağıt ambalaj geliriyle 30 bin çocuğa doğa eğitimi verilecek.”

Sayıştay raporunda ortaya çıktı! Sivil havacılık alarm veriyor! Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın En düşük emekli aylığına enflasyon ayarı! İyileştirme masada Kredi ile araç alacaklar dikkat! Faiz düşüşü için ilk sinyal geldi iPhone’a yapay zeka dopingi! Tarih belli oldu, sınırlı sayıda telefonda desteklenecek İETT'den dört ilçeye yeni hat ve 1662 ek sefer