Yemek siparişinde ucuza yöneldik

Türkiye’de bu yıl yemek siparişlerinin oranı düşmezken, verilen yemek siparişlerinin yüzde 20’si daha düşük fiyatlı menülere yapılıyor. Bugün Türkiye genelinde günde yaklaşık 1.2 milyon sipariş veriliyor. Siparişlerin yüzde 30'u online'dan geliyor.

Selenay YAĞCI

Artan enflasyon tüketicileri her alanda uygun fiyatlı ve promosyonlu ürünlere yönlendirdi. Bu yemek siparişlerine de yansıdı. Siparişlerin oranı düşmezken, bugün verilen yemek siparişlerinin yüzde 20’si daha düşük fiyatlı menülere yapılıyor. Bugün Türkiye’de günde 1 milyon 200 bin sipariş veriliyor. Bu siparişlerin yüzde 30’u online’dan gelirken, bu oranın yüzde 25’i ise Yemeksepeti’nden veriliyor.

Türkiye’de yemek siparişi online’a taşıyan ve 18 yıldır sektörde faaliyet gösteren Yemeksepeti’nin Kurucusu ve CEO’su Nevzat Aydın, Yemeksepeti olarak Türkiye’de pazarın lideri olduklarını ve günde ortalama 400 bin sipariş aldıklarını kaydetti. 2018’in yarısından itibaren artan fiyatların kullanıcıların daha uygun fiyatlı alternatiflere yönelmesine yol açtığını dile getiren Nevzat Aydın, Yemeksepeti üzerinde çok fazla uygun fiyatlı ürün olduğu için ortalama paket tutarı artışı Türkiye gıda enflasyonunun neredeyse yarı oranında kaldığını ifade etti. Aydın, sektörde fiyat belirleyen olmadıklarını ancak her dönemde kullanıcılarına yemeğe daha uygun fiyatlarda ulaşabilmeleri için iş ortağı restoranlarla önlemler aldıklarını vurgulayarak, şunları anlattı: “Örneğin, yaptığımız kampanya ve promosyonlarla 2018 yılında kullanıcılarımızın 13 milyon adet indirimli siparişlerinde toplam 200 milyon TL’nin ceplerinde kalmalarını sağladık.”

Aydın, “Yemeksepeti kullanıcıları sunduğumuz kampanyalara yoğun ilgi gösteriyor. Bu yıl indirimlerden 3 milyon'dan fazla kişi yararlandı. Joker, Vodafone, Coca-Cola, Kampüs ve diğer indirimler sayesinde yaklaşık 330 milyon TL kullanıcıların cebinde kaldı.Örneğin; Joker’in hayata geçtiği 2011’den bu yana Yemeksepeti üzerinden Joker indirimleri aracılığıyla 15 milyon sipariş verildi" dedi. Her yıl kullanıcı sayısının yükseldiğini ve talebin arttığını ifade eden Aydın, tüketici davranışlarının son dönemde değiştiğini söyleyerek, “Tüketicilerin yüzde 20’si daha düşük fiyatlı ürünlere yöneliyor. Gramajı düşük, daha fiyat avantajlı ürünlere yöneliş yüzde 15 kadar arttı” dedi.

Konutlarda mutfaklar küçülüyor

Günümüz insanının dilediği hizmetlere daha kolay ve hızlı ulaşmayı talep ettiğini ifade eden Aydın, şunları anlattı: “Rahatlık ekonomisi adı verilen bu ekosistemin yarattığı dönüşümü görmezden gelmek artık zor. Bugün artık dışarıdan yemek söylemek hayatın bir gerçeği. Yapılan araştırmalar mutfakların ve evlerin giderek daha da küçüldüğünü gösteriyor. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında giderek mikro ev ve mikro mutfak trendini yayılacak. REIDIN’in araştırmasına göre; Türkiye’de konut büyüklükleri son 10 yılda ortalama 3.3 azalmış. 10 binden fazla evin incelendiği araştırmaya göre İngiltere’de 2010'dan bu yana inşa edilen konutlardaki mutfak alanları yüzde 13 daralmış. Bu online yemek sipariş pazarının ilerleyen dönemde daha da büyüyeceğini gösteriyor. Özellikle çalışan kesim için mutfak, daha çok hobi olarak yemek yapacağın bir yer olmaya doğru gidiyor, ihtiyaç olduğu için değil.”

Bu yılın yıldızı tavuklu pilav oldu

✓ Bu yıl 3.2 milyon yeni üye kazanan Yemeksepeti, yaklaşık 14 milyon kullanıcıya ulaştı
✓ Sisteme bu yıl 19 bin 500 yeni tekil restoran katıldı ve yılboyunca yaklaşık 36 bin tekil restorandan 11.3 milyon tekil adrese sipariş gönderildi
✓ Yılın sipariş rekorunu İstanbul’daki bir kullanıcı kırdı ve yıl boyunca toplam 1.551 adet sipariş verdi.
✓ Simit, bu yıl %70 daha fazla tercih edildi
✓ 2019’da bir başka rekor da sepet tutarı ile yaşandı. Bir kullanıcı Üsküdar’daki bir pilavcıdan tek seferde 4.885 TL'lik yemek siparişi verdi
✓ Bu yıl tavuklu pilav siparişleri adeta patladı ve bir önceki yıla göre 22 kat daha fazla sipariş edildi
✓San Sebastian cheescake satışları 18 kat arttı
✓Uzakdoğu’nun gözde lezzeti sebzeli noodle, 2019’da 5 kat daha fazla sipariş edildi
✓Bu yıl da siparişini en çok artan ürünler arasında yer alan kahve, siparişlerini 4 kat arttırdı ✓Anadolu’daki restoran sayılarında geçen yıla göre %58 artış görülürken, kullanıcı sayıları ise %45 arttı. Anadolu’daki restoranların cirolarında geçen yıla göre ortalama %87 artış yaşandı.

Telefonla sipariş alışkanlığı devam ediyor

Yemek siparişi pazarında telefonla sipariş vermenin halen ciddi bir alışkanlık olduğunu vurgulayan Nevzat Aydın, “Gelişmiş ülkelerde yüzde 60 olan online sipariş oranı Türkiye’de yüzde 30’larda ve hala oldukça geride. Dolayısıyla sektörde önümüzdeki yıllar da devam edecek ciddi büyüme potansiyeli var” dedi.

Şirketlerin 'eşitçilik' performansı yüzde 9 arttı Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi AFAD'dan yurt geneli için kritik açıklama Eğitime kar engeli: Birçok ilde okullar tatil edildi! TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu istifa mı etti? Resmi açıklama geldi Bitcoin 100 bin dolar rekorunu ne zaman kırar?