Üretimi yeşil enerji, tasarrufu dijitalle yapıyor
Birbirine bağlanan cihazlar ve mobil uygulamalarla insanların ısıtma cihazı almak yerine evlerinin iklimlendirmesini kiralanabileceğini anlatan Viessmann CDO’su Dr. Markus Pfuhl, 'Evinizin kışın 21 derece sıcaklıkta olması hizmetini alabileceksiniz' dedi. Handan Sema Ceylan'ın haberi...
Handan Sema CEYLAN
Viessmann CDO’su Dr. Markus Pfuhl, bir iklimlendirme firması olarak dijitalleşmenin etkisiyle tüm yaşam alanları için çözüm ortağı olmaya dönüştüklerini söylüyor. Artık birbirine bağlanan cihazlarla ve mobil uygulamalarla insanların ısıtma cihazı almak yerine evlerinin iklimlendirmesini kiralanabileceğini anlatan Pfuhl, “Evinizin kışın 21 derece sıcaklıkta olması hizmetini alabileceksiniz. Bunun için sektördeki öncü çalışmaları başlattık” diyor. Dr. Pfuhl, şunları söylüyor:
“2004’e kadar üretilmiş olan mevcut cihazlar Vitoconnect yardımı ile yeni nesil cihazlar ise ‘Connectivity Inside’ özelliği sayesinde direkt olarak Internet’e bağlanabilecekler. Dijital hizmetlerimiz de hızlı çözüm üretecek. ViCare uygulaması, son kullanıcılara akıllı telefonları üzerinden ideal mekan iklimini ayarlamalarına olanak veriyor. Yetkili servisler için de, online hizmet vermeye yardımcı olan Vitoguide programı ve cihazları güvenli devreye alma işlemine yardım eden ViStart uygulaması geliştirildi.” Dr. Pfuhl ayrıca, evde üretilen enerjinin fazlasının şebekeye satılmasını sağlayan bir uygulamalarının da olduğunun altını çiziyor.
2025’ten itibaren doğal gazlı ürünlerin yerini elektrikli ürünlere dönüştüreceği öngörüsüyle Viessmann, hem Almanya hem de Manisa’daki Ar-Ge merkezinde çalışmalar yapıyor. Firma, Allendorf’taki Ar-Ge merkezine 50 milyon euro yatırım yaptı. Viessmann Türkiye Genel Müdürü Dr. Celalettin Çelik (soldan sağa), Viessmann Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Jörg Schmidt ve Viessmann Grubu Dijital Dönüşümden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi (CDO) Dr. Markus Pfuhl, Türkiye’den Almanya’ya giden bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.
Viessmann, şirket tarihinin ikinci asrına, sürdürülebilirlik adımları ile giriyor. 2018 yılını globalde 2.5 milyar euroluk cirosu ve 12 bin çalışanıyla tamamlayan Alman iklimlendirme devi, Almanya’nın 2050’de hedeflediği eksi yüzde 80 karbon emisyonu hedefine şimdiden ulaşmış durumda. Almanya’daki Allendorf fabrikalarında enerjinin yüzde 7’sini güneş enerjisinden sağlayan firma, 170 hektarlık hızlı gelişen kavak plantasyonundan sağladığı enerji ile bir yılda 850 bin metreküp doğalgaz tasarrufu gerçekleştiriyor. Firma her sene yenilenen bu plantasyondan fabrikanın ihtiyacı olan enerjinin yüzde 70’e yakınını karşılıyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 17’sinden kendilerine uyan 8’ini uygulamaya alan Viessmann’ın şimdiki planında yenilenebilir enerji ile sağlanan bu iyileşmenin dijitalleşme ile tamamlanmasıyla konut ve iş yerlerinde daha verimli enerji kullanımını sağlamak var. Türkiye’deki 25’inci yıllarını kutlayan firma, yeni cihazlarında kullandığı dijital platformları ile her 100 liralık doğalgaz faturasında 15 ila 40 lira tasarruf sağlama iddiasında.
Allendorf’taki ana fabrikalarında bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Viessmann Türkiye Genel Müdürü Dr. Celalettin Çelik, 2005’te doğal gaz dağıtımının özelleşmesiyle Anadolu'da doğal gaz kullanımının yaygınlaştığını, kendilerinin de 10 bölge müdürlüğü ile artan talebe cevap verdiklerini kaydediyor.
“2013 yılında 20 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştirerek, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kombi fabrikamızı hayata geçirdik” hatırlatmasını yapan Çelik, Türkiye’de 300 kişiyi istihdam ettiklerini ve Manisa fabrikalarında Ar-Ge merkezleri olduğunu söyleyerek, “Manisa’da tıpkı Almanya’daki fabrikamız gibi yenilenebilir enerji ile üretim yapıyoruz. Kendi enerjimizin yüzde 70’ini kendimizi üretiyoruz. Üretimimizin yüzde 70’ini 22 ülkeye ihraç ediyoruz” diyor.
Türkiye’de pazar payı yüzde 10
Türkiye’de aktif çalışan 1 milyon Viessmann ürünü olduğunu belirtiyor Dr. Çelik ve şunları söylüyor: “Türkiye’de yüzde 10 pazar payına sahibiz. Sanayi ve merkezi cihazlarda pazar payımız daha yükseliyor. Türkiye Çin’den sonra Viessmann’ın ikinci büyük pazarı. 36 ülkede ana firmamız, 76 ülkede distribütörlüğümüz var.”
İnşaat sektöründe yaşanan daralma nedeniyle 2019’da 1 milyon adetlik Türkiye pazarının yüzde 20 gerilediğini belirten Çelik, “2020’de ekonomik sürecin normalleşmeye başlamasıyla 2019 yılında kazandığımız ivmeyi sürdürmeyi ve çift haneli büyümeyi hedefliyoruz” diyor.
Allendorf’taki ana fabrikanın üretimde kullandığı enerjinin ne kadarının fosil yakıtlardan ne kadarının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığı anlık olarak ekranlardan izlenebiliyor. Ar-Ge merkezini de içinde barındıran fabrikada 20 ayrı gaz tipiyle testler de gerçekleştirilebiliyor.