Tekstil makinecileri yer, tanıtım ve vize sorunuyla karşı karşıya
Türk firmaların Avrupa’daki fuarlarda yaşadığı sorunlar artmaya başladı. Tekstil sektörünün Paris’te, gıda sektörünün Köln’de yaşadığı yer bulma, tanıtım faaliyetlerindeki kısıtlamalar ve vize problemlerini şimdi tekstil makineleri sektörü yaşıyor. Milano’daki ITMA fuarına katılacak 190 Türk firması aynı sorunlarla karşı karşıya. Sektör temsilcileri sorunların çözümü noktasında destek bekliyor.
Haber Merkezi |İMAM GÜNEŞ
Türk firmalar vize sorunu ve fuarlarda uygun yer bulma konusunda sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Tekstil, konfeksiyon, deri ve moda endüstrileri için en önemli ve en verimli fuarlardan birisi olan Premiere Vision Paris’te yaşanan yer sorununun ardından Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı ISM’de ise vize sorunu katılımcı firmaları zor durumda bırakmıştı. Türk firmalar, şimdi de dünyanın en büyük tekstil ve konfeksiyon makineleri etkinliği olarak bilinen ITMA Fuarı öncesinde yer ve vize şokuyla karşı karşıya geldi.
Dört yılda bir Avrupa’nın farklı bir ülkesinde düzenlenen, tekstil malzemeleri ve son teknolojilerinin tek bir yerde tanıtılarak sektörün geleceğine yön veren fuara katılım tehlikesi yaşanıyor. Bu yıl 8-14 Haziran tarihleri arasında İtalya’nın Milano kentinde düzenlenecek fuara 190 Türk firması başvururken, organizasyon şirketin Türk firmalara köşe noktalarda yer verdiği ve tanıtım faaliyetlerini kısıtladığı belirtiliyor. Bir başka sorun ise vizede yaşanıyor. Vizesi ve yeşil pasaportu olan ihracatçıların sorun yaşamamasına karşın stantlarda görev yapacak çalışanların vize alamadığı, hatta aralarında patron düzeyinde isimlerin de olduğu söyleniyor. Bu durumda makineler İtalya’ya gönderilirken stant sahipleri ve çalışanlarının Türkiye’de kalma riski var.
Türk firmalar köşe noktalara itiliyor
Konuya ilişkin EKONOMİM’e görüş veren Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant, fuara 165’i TEMSAD üyesi olmak üzere toplamda 190 Türk firmasının katılacağını ancak yaşanan sorunların her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Türk makinecilerinin fuarda köşe alanlara itildiğini kaydeden Nalbant, “Yerlerimiz çok kötü noktalarda. Kıyı, köşe yerleri Türk firmalara veriyorlar. Tanıtım yapmamıza da izin vermiyorlar” dedi.
Vize problemi: Makine gidecek, eleman kalacak!
İtalyan konsolosluğunun vize randevu sisteminin yaklaşık 20 gündür kapalı olduğunu belirten Nalbant, “Katılımcılar vizelerini başka ülkeler üzerinden almaya çalışıyor. Yakın zamanda benzer bir durumu tekstil sektörü Premiere Vision’da da yaşamıştı. Patronlar gidebilse bile elemanları gidemeyecek. Vize alamayan katılımcılar da var. Makineler gidecekken çalışanlar, katılımcılar gidemeyecek. Fuar organizasyon şirketi paraları da geri ödemiyor. Sadece katılımcı düzeyinde değil aynı zamanda ziyaretçi anlamında da büyük sorun olacak. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bürokratik olarak çözüm noktasında ilgili mercilerden destek bekliyoruz” diye konuştu.
Bizi kendilerine rakip olarak görüyorlar
Dört yılda bir düzenlenen ITMA Fuarı’nın Avrupa’da 9 üye ülkenin bulunduğu CEMATEX organizasyonunda yapıldığını belirten Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, şu açıklamaları yaptı: “Hemen her sektörde tepe yapılandırmalarda temsilcilerimiz var. Türkiye’nin makine dernekleri 22 Avrupa federasyonuna üyeyiz. Türkiye’nin makinecilerinin Avrupa’nın makinecileriyle entegrasyon konusunda hiçbir sorunu yok. Ama tekstil makineleri farklı.
TEMSAD’ı CEMATEX’E üye yapmak için 10 yıla yakındır uğraşıyoruz. Ancak bizleri aralarına almıyorlar. CEMATEX, Avrupa’daki diğer derneklere göre legal bir dernek sayılmaz, tüzüğü yok. Ekonomik bir yapılanma oluşturulmuş, aralarında paylaşım yapılıyor. Bizim derneğimiz alınmıyor. Bunun nedenini de hızlı ilerleyen bir sektör olduğumuz için bizi kendilerine ciddi bir rakip olarak gördükleri için yaptıklarını düşünüyoruz. O kadar katılar ki, STK’larımıza stant vermiyorlar. Tanıtım faaliyetleri olmasın isteniyor. Bu sene 25 ülkede stant açtık ama ITMA’da yer vermediler. Tüzüğü olmayan bir yapıları olmadığı için keyfi kararlar alıyorlar.”
Bu fuarda her sene Türkiye’nin üçüncü büyük katılımcı ülke olduğunun altını çizen Karavelioğlu, “Şu anda vize almada ciddi bir sorun var. İtalya’nın vize randevu sistemi kapalı olduğu için CEMATEX’in Türkiye temsilcisi, katılımcıları Yunanistan’a yönlendiriyor” dedi.