Global maske pazarı 10 yılda 4 milyar dolara ulaşacak
UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, fonksiyonel maskelere geçişin katma değeri 3-4 kat artıracağını belirterek, global yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir maske pazarının önümüzdeki 10 yılda en az 4 milyar dolarlık bir pazar değerine ulaşacağını söyledi.
BURSA (DÜNYA) - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, birçok ülkenin oluşan maske talebine hazırlıksız yakalandığını belirterek, “Firmalarımızın hızlı hareket ederek üretimlerini bu yöne kaydırması Türkiye açısından önemli bir avantaj oluşturdu. Cumhurbaşkanlığımızın ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye tıbbi maske ve koruyucu kıyafet yardımında bulunması da dikkatleri Türkiye’nin üzerine çekti” dedi. Türk tekstil sektörünün dinamik yapısı ve hızlı hareket etme refleksinin bir kez daha kendisini gösterdiğini ifade eden Pınar Taşdelen Engin, çok kısa sürede maske ve koruyucu elbise konusunda yaratıcı tasarımların ve bakteri tutmayan, farklı özellikler taşıyan fonksiyonel ürünlerin piyasaya görüleceğini ileri sürdü. Engin, “Analistler tarafından yapılan değerlendirmeye göre, global yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir maske pazarının, yüzde 8’lik istikrarlı bir yıllık bileşik büyüme oranı ile 2020-2030 döneminde en az 4 milyar dolarlık bir toplam pazar değerine ulaşması öngörülüyor. Kullan at maskelere alternatif olarak antibakteriyel özellikleri olan, yıkanabilen, tasarımı hatta modası olan fonksiyonel maskelere geçiş, üretim ve ihracatta katma değeri 3-4 kat artıracaktır. Pandeminin daha uzun bir süre dünya gündeminde kalacağını düşünürsek, sektörümüz için önemli bir ihracat potansiyeli oluşturacaktır” değerlendirmesini yaptı.
“Eğilim sürdürülebilir ürünlere yöneldi”
Pandemi ile birlikte tıbbi maske ve hatta koruyucu kıyafetlerin günlük hayatın bir parçası haline geldiğine değinen UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Yeni normalleşme döneminde tek kullanımlık maskeler artık çözüm olmaktan çıktı. Eğilim sürdürülebilir ürünlere yöneldi. Sektörde bir süredir yıkanabilen ve çok kullanımlık maskelerin üretilmesi ve ihracatı konusunda istek vardı. Bu konuda yurtdışından ciddi talepler geliyordu. Birçok ülkede normalleşmenin başlaması, okulların yeniden açılması öğrencilerin korunmasına yönelik talepleri artırdı. Öte yandan havaların ısınmasıyla birlikte turizm sektöründe meydana gelebilecek hareketlilik de iç piyasada da talebi artıracak” diye konuştu. Engin, tekstil ihracatında katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların üretim süreçlerine kazandırılması, yenilikçi ürünler tasarlanması amacıyla düzenledikleri Techxtile Start-Up Challenge programı içinde yer alan ödül kategorilerine bu yıl Medikal Tekstiller konusunu da eklediklerini duyurdu.