Giyimde sipariş kaybı ‘ortak talep havuzu’ ile önlenecek

Yeni normalde Türkiye tekstil ve konfeksiyon sektörünün, dünyanın en önemli tedarik merkezlerinden biri olma potansiyeli bulunduğunu söyleyen AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, salgının yaşattığı sipariş kayıplarını daha hızlı telafi etmek için ortak talep havuzu oluşturacaklarını belirtti.

DÜNYA/MERSİN

Türk tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarının hammadde, aksesuar ve nitelikli insan gücünün bir arada olmasının verdiği avantajla esnek üretim ve hızlı termin ile rakiplerinden ayrışarak öne çıktığını kaydeden Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin, COVID-19 sonrası dönemde yaşanabilecek sipariş kayıplarını önlemek amacıyla ‘ortak talep havuzu’ oluşturacaklarını açıkladı. Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon üretiminin yüzde 71’ini Avrupa’ya ihraç ettiğine dikkat çeken Tekin, ortak talep havuzu ile alıcılar ve satıcıları tek platformda buluşturacaklarını ifade ederek, “İhracat pazarlarından gelen talepleri toplulaştıracağız. Amacımız pazarlama ve satış kabiliyetleri yüksek firmalarımızın gücünden küçük ve orta boy işletmelerimizin de istifade etmesi. Havuz sayesinde yoğunluk yaşayan firmaların karşılayamadığı yeni siparişleri, üretim programı uygun olan diğer üyelerimizin almasına fırsat tanıyacağız” dedi

Markalaşma ve katma değerli üretim teşvik edilecek

Ortak talep havuzunu üyelerinin desteğiyle oluşturacaklarını kaydeden AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, proje sayesinde büyük alım gruplarının siparişlerini başka ülkelere kaptırmayacaklarını aktardı. Ayrıca proje kapsamında firmaların gelişip büyümesi için markalaşma, katma değerli üretim ve inovasyon süreçlerine yönelmelerini sağlayacaklarını ifade eden Başkan Tekin, “Bu modeli bölgemizde geliştirebilirsek, ilerleyen zamanlarda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında ülke geneline yaymamız da mümkün olabilir” diye konuştu.

Hazır giyim ihracatı Türkiye'de azaldı, Akdeniz'de arttı

Türkiye’de en çok istihdam sağlayan iş kolları arasında yer alan Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün mayısta yüzde 48,2 düşüşle 840,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Gürkan Tekin, AHKİB’in ise söz konusu ayda yüzde 13’lük artış yakaladığını ve 33,2 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirtti. Tekin, “Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda yüzde 99 artış ve 11,6 milyon dolar ile Almanya birinci sırada yer alıyor. Bu dönemde ihracatımızı en fazla artırdığımız ülke yüzde 4 bin 519 artış ve 484 bin dolar değer ile Litvanya oldu. Slovakya ve İrlanda’ya yaptığımız ihracatta da yüzde 100 artış yakaladık. Ayrıca en fazla ihraç edilen ürün yüzde 130 artış ve 12,8 milyon dolar ile diğer hazır eşyalar olurken, Adana 20,6 milyon dolar ihracat ile 7’nci, Mersin’in 7,3 milyon dolar ile 8’inci sırada yer aldı.”

Bakan Şimşek, turizm destek paketini duyurdu Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Gıdada fiyatlar 54 aydır sürekli artıyor AFAD'dan yurt geneli için kritik açıklama Eğitime kar engeli: Birçok ilde okullar tatil edildi! TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu istifa mı etti? Resmi açıklama geldi