Bursalı tekstilcilerin gündeminde ‘Yeşil Dönüşüm’ var
Bursa’nın geleneksel sektörü tekstil ekolojik dönüşüme odaklandı. Pek çok firma yatırım gündeminin ilk sırasına sürdürülebilir üretim, yenilenebilir enerji ve çevreci ürünleri koydu.
Esra Özarfat |Esra ÖZARFAT
BURSA - Tekstil sektöründe firmaların çevreci üretime her geçen gün daha fazla adapte olduğunu vurgulayan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bu sürecin gereklilikleri konusuna dikkat çekti.
Hammaddeden son ürüne %100 yenilenebilir enerji
“Sürdürülebilirlik için vicdanımızın etrafında şekillenecek bir yolculuk yapmalıyız’’ diyen İpeker Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker, firma olarak sadece yaptırımlar ve müşterilerin talepleri doğrultusunda değil, dünyaya saygı gösterdikleri için sürdürülebilir üretim yaptıklarına işaret etti.
İhracatta kilogram değeri Türkiye ortalamasının üzerinde
Firma olarak kilogram başına ihracatta Türkiye ihracatının yaklaşık 2 dolar üzerinde olduklarına işaret eden Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya, “Üretim yaptığımız dünya markaları özellikle yüksek kalite, zamanında teslimat, çevreci ve sürdürülebilir üretim ve sosyal uygunluk gibi ilkelere sadık oluşumuz sayesinde bizi tercih ediyor. Böylece ürettiğimiz “Made in Turkey” etiketli ürünleri dünyanın birçok noktasına ulaştırma şansı buluyoruz’’ değerlendirmesini yaptı.
‘Bioçözünür üretimler, bizi temiz çevreye yaklaştırır’
Dina Vanelli Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Türkün Karaçor da “Sürdürülebilirlik, bir ürün veya üretim değildir. Seçeceğimiz bir yoldur ve gönülden yapılması gerekir. Biz de bu yolda ilerlerken ev tekstili ürünlerimizde sürdürülebilir ve dönüştürülmüş iplikler ile organik koton ürün gamları üzerinde çalışıyoruz. Tüketilmiş ürünlerin sektöre kazandırılması şeklinde ya da doğaya hiçbir şekilde zarar vermeden bioçözünür üretimler, bizi temiz çevreye yaklaştırabilir” ifadelerini kullandı. Dünyadaki karbon salınımının yüzde 10’unun tekstil sektörüne ait olduğunu belirten İlay Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ay ise “Sektörümüz en çok su tüketen ikinci sektör olma özelliği taşıyor. Buna bağlı olarak harekete geçen üreticilerimiz sayesinde günümüzde, sürdürülebilirlik anlayışının güçlü etkilerini sektörümüzde görebiliyoruz. Tekstilde sürdürülebilirlik biz üreticiler için bir vicdan meselesi konumundadır” dedi.
Türkiye’nin tekstil ihracatı içindeki payı yüzde 13,2 olan UTİB’in Mayıs ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 126 artış ile 99,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak - Mayıs döneminde ise ihracat yüzde 43,5 artarak 522,3 milyon dolar oldu.