Balıkesir Teknokent, yaratıcı fikirler için “prototipleme laboratuvarı” kuracak
Son 6 ayda bünyesinde faaliyet yürüten firma sayısını yüzde 50 artıran Balıkesir Teknokent, firmaların talebi üzerinde kurmaya hazırlandığı "prototipleme laboratuvarı"yla yaratıcı fikir ve tasarımların gelişmesine de yardımcı olacak. Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetisi AŞ Genel Müdürü Burcu Aydemir, orta vadede ikinci bir hizmet binasına daha ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Haber Merkezi |Yazılım, endüstriyel üretim, kimya, gıda, jeoloji, dijital içerik, savunma sanayi sektörleri başta olmak üzere, birçok sektörden firmanın yararlandığı Balıkesir Teknokent’te halihazırda 30 firma faaliyet gösteriyor. Bunların arasındaki üç kuluçka firması Ar-Ge, ön kuluçka birimi “BULUŞ”ta ise 13 öğrenci girişimci adayı proje çalışmalarını sürdürüyor. Teknokent’in eğitimlerinden yararlanan firmalar, ayrıca ofis, masa, internet, yüksek işlemci bilgisayar, 3D yazıcı gibi altyapı olanakları ve Balıkesir Üniversitesi’nin bilgi ve Ar-Ge yetenekleriyle birleştirilen mentörlük desteğinden de yararlanıyor. Balıkesir Teknokent’te son 6 aylık dönemde firma sayısı yüzde 50, doluluk ise yüzde 83.3 artarak, toplam doluluk oranı yüzde 64.69’a yükseldi. Özellikle firmaların talepleriyle, kuruluş hazırlıkları sürdürülen “prototipleme laboratuvarı”nda, yaratıcı fikir ve tasarımların gelişmesi ve gerçekleşmesi için işlemler yapılacak.
Farklı disiplinlerde çalışan şirketlere, laboratuvardaki fiziksel ve dijital prototipleme aletleri ile fikirlerini tasarıma, tasarımlarını fiziksel ürünlere dönüştürme olanağı sağlanacak. Prototipleme laboratuvarında, tasarlanan ürünlerin prototipini hazırlamak amacıyla ihtiyaç duyulabilecek farklı teknolojilerle çalışan makineler olacak. Bunlar arasında, üç boyutlu (3D) yazıcıların yanı sıra farklı malzemeleri kesme, işleme ve düzeltme uygulamalarında kullanabilecekleri masaüstü matkap, dekupaj, zımpara, freze, freze kopyalama ve testere gibi makineler yer alacak.
Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici AŞ Genel Müdürü Burcu Aydemir, Balıkesir Teknokent’e ilişkin sorularımızı yanıtladı:
Balıkesir Teknokent ne zaman kuruldu? Merkezin kapasite vs. ölçek bilgilerine ilişkin bilgi verebilir misiniz?
Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici AŞ, 31 Ağustos 2015 tarihinde kurulmuştur. Şirket ortaklarımız Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Bandırma Ticaret Borsası, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi ve Burhaniye Ticaret Odası’dır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın hibe destekleriyle inşa edilen yaklaşık 11,908 metrekare kapalı alana sahip binamız Ağustos 2019’da tamamlandı. Gerekli personel ve bina iç mekân organizasyonu yapılarak Balıkesir Teknokent Ekim 2019’da faaliyete geçti. Binamızda, 69 adet kiralanabilir ofis, ön kuluçka ve kuluçka merkezleri, tam donanımlı toplantı/seminer salonu, fuaye/sergi salonu, kafeterya, oyun odaları, kapalı ve açık otoparklarımız, sosyal alanlar ve çeşitli katlarda teraslarımız bulunuyor.
Bugüne kadar kaç firma merkezden yararlandı? Kuluçka Merkezi’nizden kaç firma mezun oldu?
Teknokentimiz’de şu anda 30 firmamız bulunmaktadır. 3 kuluçka firmamız Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor. Teknokentimiz’de ön kuluçka birimimiz “BULUŞ”ta 13 öğrenci girişimci adayımız proje çalışmalarına, verdiğimiz eğitimler, sunduğumuz ofis, masa, internet, yüksek işlemci bilgisayar, 3D yazıcı gibi altyapı olanakları ve üniversitemizin sahip olduğu bilgi ve Ar-Ge yetenekleriyle birleştirilen mentör-menti eşliğinde devam ediyorlar.
En çok hangi sektörler merkezinizden yararlanıyor?
Yazılım, endüstriyel üretim, kimya, gıda, jeoloji, dijital içerik üretim, savunma sanayi gibi birçok sektörde dağılım göstermektedirler. Bu çeşitlilik açıkçası bizleri çok mutlu ediyor. Çünkü ilk proje kabulümüzden bu yana gelen bütün projeler bizler için büyük önem arz ediyor. Ar-Ge insanlığın bilgi dağarcığının artırılmasına ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılmasına ilişkin sistematik ve yaratıcı çalışmalardır. Günümüzde bilginin teknolojiye teknolojinin de ürüne dönüşmesi Ar-Ge ve inovasyon ile mümkündür. Hayallere sınır koyamayız ancak biz bu yeni iş fikirlerinin başarılı bir şekilde ticarileştirilmesini hedefliyoruz. Nihai hedefimiz, bilgi ve teknoloji transferini arttırmak yoluyla yüksek katma değerli, Ar-Ge’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin üretilmesi teknolojik bilginin ticarileştirilmesini sağlıyor.
Doluluk yüzde 65’e yükseldi, yeni projeler yolda
Gelecekle ilgili projeleri ve yatırımları hakkında bilgi veren Burcu Aydemir, şunları söyledi:
“Balıkesir Teknokent olarak kısa, orta ve uzun vade de planlarımızı yaptık. Kısa vadede pandemi sonrası başlayacak yüz yüze eğitim ile öğrencilerimiz için Buluş Atölyemizin teknik ve donanımsal altyapısını geliştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Balıkesir ve çevre illerdeki firmaların ve girişimcilerin talepleri doğrultusunda Teknokentimiz’e bir Prototipleme Laboratuvarı’nı da kazandırmak istiyoruz. Bunların yanı sıra Balıkesir Teknokent’e yönelik firmaların talebi her geçen gün artıyor. Özellikle son 6 aylık dönemde Teknokent’teki firma sayımız yüzde 50, doluluk oranımız ise yüzde 83.3 artış göstererek toplam doluluk oranımız yüzde 64.69’a yükseldi. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere orta vadede Balıkesir Teknokent’in en büyük ihtiyacının 2. Hizmet Binası olacağını öngörüyoruz.”