Süpermarketlerde hırsızlık vakaları artıyor
Süpermarketlerin başı, bu aralar hırsızlık olaylarıyla dertte. Yıllardır var olan bu sorun, son dönemde, yüksek enflasyon sonucunda alım gücü düşen vatandaşlardan bazılarının buna yönelmesiyle, iyice artmış durumda.
Haber Merkezi |Rakam; yüzde 50 arttı
Karadeniz PERDER’in Başkanı ve aynı zamanda Ordu’da faaliyet gösteren 12 şubelik Kalafatlar Marketleri’nin sahibi Osman Kalafat, ‘Hırsızlık olayları son dönemde çok arttı’ diyerek, gelişmeleri şöyle değerlendiriyor: ‘Hırsızlar, markete giriyor ürünü cebine atıyor, kemerime sokuyor, çantasına atıp çıkıyor. Yüksek enflasyon bunda çok etkili oldu, insanlar aç. Hırsızlık vakaları geçmişe oranla yüzde 50-60 arttı. Hırsızdan şüphelendiysek, o anda kameralardan ya da reyon sorumluları ve kasiyerlerin yardımıyla, onu yakayabiliyoruz. Ama yakalayamıyorsak, hırsızı sonradan tespit ettiğimiz için, diğer mağazaları uyarıyoruz. Her şeyi çalıyorlar; bisküvi, çikolata, şampuan, sucuk, peynir, ne varsa… Hırsız, içerideyken fark edilirse vatandaşı uyarıyoruz, ya ürünü bırakmasını ya da satın almasını sağlamaya çalışıyoruz.” Peki, etiketlerde barkod uygulaması ne durumda? Kalafat, sorumu şöyle yanıtlıyor: “Barkod yapıştırdığımız etiketlerin maliyetleri çok yüksek oluyor. Zaten biz o ürünlerden yeterli kar yapamıyoruz ki, bir de etiket mi yapıştıralım? Eskiden günlük olarak bir mağazamızda bir vaka ya çıkar ya çıkmazdı. Şimdi 12 mağazamızın 7-8’inde hırsızlık olayları yaşanıyor. Aylık kaybımız, ciromuzun yüzde 3’üne çıktı.”
Fiyatlar yükseldikçe, hırsızlık artıyor
‘Yakaladığımızı uyarıyoruz’
Onur Hipermarketleri Yönetim Kurulu Üyesi Murat Doğan, her şubelerinde günlük 2-3 vaka olduğunu açıklıyor. Gizli müşteri olarak mağazada dolaşan çalışanları istihdam ettiklerini söyleyen Doğan, “Bizde geçmişten beri hırsızlık vakaları vardı ama sayısı arttı. Bakıyoruz, insanlar şu anda gerçekten zor durumda, alım gücü düşüyor. Yakaladığımız hırsızları uyarıyoruz” diyor. Türkiye PERDER Başkanı Ömer Düzgün de, “Vatandaşın durumu iyi değil. Ama tabii bu, durumlarının iyi olmadığından mı kaynaklanıyor yoksa bu bir alışkanlık mı, onu bilemiyoruz. Kameralarla mağazayı izliyoruz, hırsızı yakaladığımız zaman, ‘Bunu ödemeyi unuttunuz’ gibi bir ifadeyle onu uyarıyoruz” diyor.