Devlerin ticari alacak sigortasına ilgisi arttı
Euler Hermes’in gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin ilk 500 şirketinden 343’ünün yanıt verdiği ankete göre, ticari alacak riskini yönetmek için alacak sigortası yaptıran şirketlerin oranı son 3 yılda yüzde 30’dan yüzde 51’e yükseldi.
Selçuk ALTUN
Ekonomik belirsizlikler nedeniyle şirketlerin korunma ihtiyacıda artıyor. Alacak sigortası konusunda uluslararası alanda hizmet veren önemli oyunculardan Euler Hermes’inTürkiye’de yaptığı anket, devlerin alacak riskini yönetmek için alacak sigortasına daha çok ilgi göstermeye başladığını ortaya koydu.
Türkiye’de alacak sigortası konusunda farkındalığın her geçen gün arttığına dikkat çeken Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Ahmet Ali Bugay, “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz, net satış rakamlarına göre Türkiye’nin ilk 500 şirketinden 343’ünün yanıt verdiği anketimize göre; şirketler ticari alacaklarının riskini yönetmek için birden fazla ürün kullanıyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 51’i alacak sigortasını tercih ediyor. Bu oran 2018 yılında yüzde 30, 2019 yılında ise yüzde 49’du. Son üç yılda alacak sigortasına olan ilgi dikkat çekici bir oranda arttı diyebiliriz” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine de atıfta bulunan Bugay, “2020’nin ilk 8 ayında alacak sigortası prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 yükseldi. Bu trendin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Dünyayı etkileyen koronavirüs (COVID-19) salgınının küresel ekonomide yaratacağı en önemli risklerin başında ise ticari alacakların ödenememesi geliyor. Tam da bu yüzden alacakların sigortalanması önemli bir hal alıyor” açıklamasında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adımları doğrultusunda KOBİ’lere ‘Devlet Destekli Alacak Sigortası’ sağlanmaya başlandığını hatırlatan Bugay, bu ürünün özellikle küçük işletmeler için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
“Alacak sigortası ile riskleri engelleyin”
“Risklerden korunmanın en önemli yolu doğru finansal enstrümanları seçmekten ve hazırlıklı olmaktan geçiyor” diyen Ahmet Ali Bugay, sahip oldukları bilgi ağıyla veri tabanlarında yer alan 40 milyonu aşkın küçük, orta ve çok uluslu şirketin kurumsal ödeme gücünde günlük değişimleri takip ve analiz ettiklerini söyledi.
Hem yurt içinde hem de ihracat için alacak sigortası hizmeti sunduklarını hatırlatan Bugay, şöyle devam etti: “Müşterilerimize, sunduğumuz poliçemiz ile üç ana hizmet alanında dinamik olarak sürekli fayda sağlıyoruz.
Risk Yönetimi hizmetimizle, alıcıların mali ve ticari performansını bir kerelik ölçümlemenin ötesinde, poliçe süresince güncel olarak her bir alıcının performansını takip ediyoruz. Zaman içinde bir bozulma varsa riski önceden öngörüp önlemeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra ilave ciro imkanları için satış potansiyeli fırsatları da sunuyoruz.
Olası bir gecikme ya da ödememe halinde ise hukuki takip ve tahsilat hizmetimiz devreye giriyor. Firma dünyanın neresinde olursa olsun, müşterimiz Euler Hermes’in yerel tahsilat ve yasal takip deneyiminden faydalanıyor. Türkiye’de ya da yurt dışındaki alıcı ile yerel avukatlarımız aracılığıyla irtibata geçiyoruz ve tahsilatı müşterimiz adına takip ederek, gerekli yasal aksiyonları gerçekleştiriyoruz.
Son olarak riskin gerçekleşmesi durumunda tazminat ödeyerek müşterimizin şüpheli alacak olarak bilançosuna alacağı tutarı nakit akışını bozmadan sermaye olarak sağlıyoruz.”