Otomotiv satışları martta frene bastı

Ocak ve şubatta yaklaşık yüzde 90 artış gösteren otomobil ve hafif ticari araç pazarı, mart ayında hız keserek sadece yüzde 1.6 arttı. Ticari araç pazarı ise yüzde 4.46 daraldı. Sektör temsilcileri nisanda yüzde 50 kayıp öngörüyor, hazirana kadar da toparlanma beklemiyor.

AYSEL YÜCEL/İSTANBUL

Bu yılın ocak ve şubat aylarında yaklaşık yüzde 90 artış gösteren otomobil ve hafif ticari araç pazarı, mart ayında hız keserek sadece yüzde 1.6 arttı. Ticari araç pazarı ise yüzde 4.46 daraldı. Sektör temsilcileri asıl kaybın nisanda yaşanacağını öngörüyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Mart 2020 otomobil ve hafif ticari araç satış rakamlarını açıkladı. Mart ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 artarak 50 bin 8 adet oldu. Yılın ilk üç ayında ise otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 40.62 artarak 124 bin adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.26 arttı ve 39 bin 887 adet oldu. Hafif ticari araç pazarı 2019 Mart ayına göre yüzde 4.46 azaldı ve 10 bin 121 adet olarak gerçekleşti. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, mart sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40.62 artarak 124 bin 403 adet olarak gerçekleşti. 2019 yılı üç aylık dönemde 88 bin 469 adet toplam pazar gerçekleşmişti. Otomobil satışları, 2020 yılı ilk üç aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 44.79 oranında artarak 99.630 adet oldu. Hafif ticari araç pazarı, ilk üç aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 26.03 artarak 24 bin 773 adet oldu.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, geçtiğimiz hafta satışlara yönelik yaptığı açıklamada otomotiv sektöründe 2020 yılı başından bu yana talebin arzdan fazla olduğu bir dönem yaşandığını ancak koronavirüs salgını nedeniyle mart ayının üçüncü haftası itibarıyla servis girişlerinde yüzde 60’a yakın daralma yaşandığını belirtmişti. Şahsuvaroğlu, nisan ayının satışların en durgun ay olmasını öngördüklerini dile getirmişti.

Hazirana kadar toparlanma beklenmiyor

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, haziran ayına kadar satışlarda toparlanma beklemediklerini dile getirerek, pazara yönelik şu açıklamalarda bulundu. “Koronavirüs salgınından önce mart ayının 68 bin adetle kapanmasını bekliyorduk. 50 bin adet olarak gerçekleşti. Devamında yani Nisan ayında yansımayı tam olarak göreceğimizi düşünüyorum. Satışlar anlamında ciddi bir daralma yaşayacağız. Mart ayında telaffuz ettiğimiz rakamların yarısı olursa şaşırmıyor olmamız lazım. Mayıs ayında da aynı şekilde düşük olacak diye tahmin ediyorum. Haziran ayı sonu itibarıyla artık yavaş yavaş bir normale dönüşün olacağını umuyoruz. Bu tabi şu anki öngörümüz. Eğer ekonomide çok büyük sıkıntılar olmazsa 3. ve 4. çeyrek daha canlı geçer diye düşünüyorum” dedi.

“Nisanda yüzde 50 düşüş olabilir”

Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı kurucusu Uğur Sakarya, nisan ayında pazarda yüzde 50 düşüş olabileceğini dile getirerek, “İtalya’da ve Fransa’da mart ayında satışların yüzde 70-80 seviyesinde düşmüş olması ve Türkiye’de sosyal hayata dair her gün artan önlemleri göz önüne alınca bizde de nisan ayında pazarda kesinlikle büyük düşüş olacak. İtalya gibi yüzde 86 olmasa da yüzde 50 düşüş olması muhtemel. Mayıs ayı da nisan’a yakın düşüşle geçer. Çin’de mart ayında satışların nispeten toparlamış olması Türkiye otomotiv pazarının da Haziran’dan itibaren kademeli olarak toparlayacağı umudunu veriyor bize” dedi.

Honda da ara verme süresini uzattı

Öte yandan, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de otomotiv fabrikalarının tamamı üretime ara verme kararı alırken, tarihler de ötelenmeye başlamıştı. Mercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs fabrikasında ve Aksaray Kamyon fabrikasında üretime ara verilme tarihini 20 Nisan’a kadar uzattığını açıklamıştı. Ardından Ford Otosan Kocaeli ve Eskişehir fabrikalarında üretim arasını 13 Nisan'a uzattı. Son olarak dün Honda, 6 Nisan olarak belirttiği üretime başlama tarihini 13 Nisan olarak güncelledi.


Renault da tıbbı malzeme üretmeye başladı

Ford Otosan ve Tofaş’ın ardından Oyak Renault da sağlık çalışanları için koruyucu ekipman üretimine başladı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan iş birliği kapsamında hastanelerde kullanılan mobil test ve numune alma kabini, entübasyon kuvözü ve ateş ölçüm ünitesi gibi tıbbi ekipmanların üretildiği açıklandı.

TBMM'de "asgari ücret ve emekli maaşı" önerisi reddedildi Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Rusya Merkez Bankası döviz alımlarını durdurdu Dünya tarihine geçmişti! Bayraktar TB3 savaş gemisine böyle indi Asgari ücrette en yüksek beklenti ne? Masada hangi rakamlar var? Fed tutanaklarında kademeli gevşeme sinyali