İnsu Teknik, yeni nesil araçlarda etkinliğini artıracak
Gazlı amortisör üretimi alanında global ölçekte önemli üreticiler arasında yer alan İnsu Teknik, özellikle binek ve ticari araçlar alanında etkin. Firma, sahip olduğu know how birikimini yeni nesil araçlara aktarmak ve yerlileştirme yoluyla Türkiye’ye katma değer sağlamak için de Ar-Ge çalışmalarına odaklandı.
Esra Özarfat |Esra Özarfat / BURSA
Otomotiv endüstrisinin yanı sıra tarım ve deniz araçları, mobilya ve endüstriyel makineler için gazlı amortisör üretimi yapan İnsu Teknik, yıllık 6 milyon adet üretime sahip. Toplam üretimin yüzde 98'ini otomotivin oluşturduğunu, özellikle Fiat, Tofaş, Ford, Renault, Volkswagen, Man, Togg gibi OEM'lere doğrudan üretim yapan İnsu Teknik aftermarkette de yer alıyor. İnsu Teknik Yönetim Kurulu Başkanı
Üretimin yüzde 80’i ihracat
Gazlı amortisörde üretimin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini, bunun da yüzde 50’sini Amerika kıtasının oluşturduğunu anlatan Ali Hakan Süalp, “Amerika’dan Avrupa’ya, Avustralya’dan Japonya’ya kadar pek çok ülkeye ürün gönderiyoruz. İhracatımızın yüzde 30’u Avrupa pazarına. Yüzde 20 oranında OEM payımız var. Hedefimiz ise bu oranı yüzde 65 ile yüzde 35 bandında tutmak. Mevcut pazarlardaki payımızı sürekli artırma ve yeni pazarlara giriş yapma hedefindeyiz. Ayrıca bünyemize yeni pazarlar katarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ihracatın aktif bir oyuncusu olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Makine ekipman yatırımlarının süreklilik arz ettiğini anlatan Ali Hakan Süalp, üretim organizasyonunda yaptıkları değişikliklerle aynı tesis içinde hem OEM’lere hem de aftermarkete üretim yapabilme yeteneğini kazandıklarını dile getirdi. “Aynı anda iki ayrı fabrika mantığıyla üretim yapıyoruz” diyen Ali Hakan Süalp, “Full otomatik amörtisör üretimine başladık. Üretimdeki standardizasyon ve sıfır hata ile üretim OEM’ler açısından tercih sebebi olmamızı sağlıyor. Ayrıca tamamlanacak yatırımımızla ısıl işlem işlemini de bünyemize alacağız” diye konuştu. Süalp, 2022 yılını bir önceki yıla göre yüzde 10 büyüme ile kapattıklarını ifade etti.
Çevreci ve tehlikeli çözümler üreterek küresel rekabette öne çıkmayı öncelediklerini vurgulayan Süalp, “Öncelikli amacımız, malzemeleri toplama en uygun şekilde çözüme ulaştırmak. Ar-Ge yatırımlarımızla yeni teknolojiler yaşamaya devam ediyor, dijitalleşme kapsamında ürünler tasarlıyoruz. Çalışanlarımızın ortaya koyduğu yeni ve yaratıcı fikirler buldukları ürünlerimizi her yıl daha da geliştiriyoruz. Teknolojiyi yakından takip ederek ve fabrikamızı her zaman örneğini olacak şekilde deneyimlemeye devam ederken Ar-Ge ve yeni ürün araştırmaları üzerinde de yoğunlaşıyoruz” değerlendirmesini yaptı.