İleri Kalıp Tasarım Mühendislik ilk ihracatını Romanya’ya yapacak

2009 yılında bir mühendislik firması olarak kurulmasına karşın 2015 yılında bünyesine imalat atölyesini katarak üretim de yapan İleri Kalıp Tasarım Mühendislik ilk ihracatını Romanya’ya yapacak.

Ali Şahin |

ALİ ŞAHİN/BURSA

Türkiye'de kurulan ilk tasarım ofislerinden biri olan İleri Kalıp Tasarım Mühendislik, aynı zamanda modelleme atölyesi ile de kalıp imalatında önemli bir rol üstleniyor. Bursa'da 2 bin metrekaresi kapalı 3 bin 800 metrekarelik alan 60 kişilik ekip ile üretimini sürdürdüklerini söylediler İleri Kalıp Tasarım Mühendislik Genel Müdürü Yavuz Moran, “Genel olarak Tier1 dediğimiz ana işletmecilere çalışıyoruz. Başlarda sadece bir mühendislik firması olarak çıktığımız bu yolda şu anda birçok parçanın üretimini de yapıyoruz. 25 kişilik beyaz yaka personelimiz mevcuttur. Bizim için hediyelik yardım hediyelerinin gelişmiş olması. Bu yüzden çok fazla sirkülasyon yaşayan bir firma da değiliz. Türkiye'de bilinen birçok üretici ile aynı ve çalışan nadir firmalardanız. Olanlar yanı sıra Togg projesinde de yer aldı. Kaliteli tasarım ve üretim hizmetlerini sunuyoruz,

“Makine yatırımımız sürüyor”

Atölye içinde da yatırımların devam ettiğini söyleyen Moran, “2023 yılı içeridende 1 adet eksantrik pres,
1 adet CMM tezgahı, 1 adet de telezyon yatırımı yaptık. Ayakta kalabilmek adına teknolojiye de ayak basmamız gerekiyor. Bu nedenle makine yatırımı konusu hep birlikte yer alıyor. Prograsive, transfer, tandem, kontrol tablosu kalıp üretiminin yanı sıra özel robot ve makine imalatını yapabilme yeteneğine sahibiz. Lazer tezgah yatırımı konusunda da savunma var. Onu da tamamlayınca Bir mühendislik firması olarak, bir kalıphanede olması gereken her türlü ekipmana ulaşmış olacağım” diye konuştu. Yakında ilk ihracatlarını Romanya'ya gerçekleştireceklerini söyleyen Moran, “Üretime devam ediyoruz. Kendimize yeni bir şey katmaya gayret gösteriyoruz. Mevcudiyeti korumak bizi geri götüreceği için kontrollü olarak büyümemizi devam ettiriyoruz. Artan bir maliyet, kısa bir süre yaşadık ve bu bizim gibi birçok firmayı etkiledi. Kriterlerenerji yanları geri gelse de genel giderler şu anda yukarı yönlü. Bu diziler kadar ciromuzda dizilerde yaşanmıyor. Bu yıl seçim ve sonrasında yaşanan duraksamanın ardından yılsonu Ford'un yeni projesi ile birlikte yeni bir hareketlilik yaşanacağını tahmin ediyorum” dedi.

“Mesleki eğitime destek olunmalı”

Nitelikli kişisel sorunlar sanayide çokça konuşulduğu ama aynı oranda endüstriyel eğitime destek verilmediğini söyleyen Yavuz Moran, “Mesleki eğitimin güçlenmesi gerekiyor. Son dönemde yapılan MESEM projesi bu oldukça yerleşim yerlerinde doğru bir mezra ama bizim sanayi tarafından da taşınması gerekli. Teoride öğrenilen pratikte öğrenilmediği zaman kanın uyuşması kolay olmuyor. Bununla birlikte temelden aileden eğitime yardımcı olma eşyalarını da sonuna kadar geliştiren bir konu” dedi. Finansmana erişim probleminin özellikle yeni yatırım yapmak isteyen firmaları zorladığının yıldızı Moran, “Sermaye yapısının güçlü kontrolünden bu konudakin çok etkise de KOBİ taraflarında ciddi bir problem var. Bu da pek çok firmayı zorluyor. Ayrıca bozulan bir ekonomik düzen içindeyiz ve bu içerik çözüm olarak da yine üretimin gerekli” ifadesini kullandı.

Malatya 5.9'luk depremle sarsıldı: Prof. Dr. Görür'den ilk açıklama geldi... Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Kaçak telefonda IMEI kırdırma devri bitti! Klonlanan hatlar tek tek kapanıyor Ünlü televizyon kanalı 155 kişiyi işten çıkardı, 27 yıllık programı kaldırdı Sözleri tepki çekmişti! Latif Aydemir, AK Parti'den istifa etti ABD'den, Türkiye’ye emekli maaşlarını artırın tavsiyesi!