Doku-San, Sırbistan’da üretim için düğmeye basıyor

Global otomotiv üreticilerinin doğrudan tedarikçisi olan Doku-San, Sırbistan’da üretime hazırlanıyor. 17 dönüm arazide 3 etapta planlanan tesisin ilk etap inşaatı için hazırlıklar tamamlanırken, 2024’ün ilk çeyreğinde numune parça alımına, ikinci çeyrekte ise üretime geçilmesi öngörülüyor.

Esra Özarfat |

Esra ÖZARFAT
BURSA - Soğuk sac şekillendirme ve kalıp, kontrol fikstürü ve kaynak fikstürü üretimlerinde uzmanlaşan Doku-San, OEM’lerin doğrudan tedarikçisi olarak ağırlıklı otomotiv endüstrisine üretim yapıyor. Geçen yıl Euro bazında yüzde 70 büyüme kaydettiklerini belirten Doku-San Genel Müdürü Serkan Sarıbal, iş hacmindeki artışa paralel olarak bu yıl da benzer bir büyüme beklediklerini söyledi. Özellikle ağır vasıtada çok fazla referansa sahip olduklarını vurgulayan Sarıbal, binek araçlarda da oranlarını her geçen gün artırdıklarını bildirdi. Yapılan yatırımlar ve gelişen insan kaynağı ile 15 tona kadar çelik işleyerek kalıp yapabilme kapasitesine ulaştıklarını, yeni makine yatırımlarının devam ettiğini kaydeden Serkan Sarıbal, cironun yüzde 20’sinin kalıp üretiminden elde edildiğini anlattı. Geçen yıl 7 bin 500 ton hammadde kullandıklarını, bu yıl ise 10 bin 500 tonu aşmayı beklediklerini aktaran Sarıbal, ayrıca üretim alanını büyütmek için de yeni bir alan ihtiyacı doğduğunu, uygun şartların oluşması halinde yatırım planları bulunduğunu vurguladı. Ana ve büyük tedarik sanayilerine sac parça üretimi yaptıklarının, kullandıkları kalıpları da kendi kalıphanelerinde ürettiklerinin altını çizen Serkan Sarıbal, ayrıca dışarıya verdikleri işlerle kendilerine bağlı bir tedarikçi ağı oluşturduklarını, bu sayede otomotiv endüstrisine yeni oyuncular kazandırdıklarını aktardı.

OEM’lerin yeni projelerinde yer alıyor

Üretimin yüzde 20’sinin ihraç edildiğini ancak ana sanayiler aracılığıyla dolaylı olarak yüksek oranda ihracat yaptıklarına işaret eden Sarıbal, “Bu oranı artırmak için girişimlerimiz var. Bazı OEM’lerin yeni projelerinde yer alacak parçaları Almanya, Polonya, Romanya’ya göndereceğiz. Ayrıca büyük OEM gruplarıyla görüşmelerimiz de var. Öte yandan üretim merkezleri Avrupa’da olan çok sayıda firma ile çalışıyoruz. Yeni ve katma değerli pazarlara ağırlık vererek, buradaki hacmimizi komple parça üretimiyle daha da artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Sırbistan yatırımıyla ilgili bilgi veren Sarıbal, 17 dönüm arazide 3 etapta tesis kuracaklarını, ilk etapta 3 bin metrekarelik alanda yatırıma başlayacaklarını dile getirdi. Makine ve hat transferlerinin ardından 2024 yılı şubat ayında numune parça almaya başlayacaklarını kaydeden Serkan Sarıbal, “2024 yılının ikinci çeyreğinde Sırbistan fabrikamızdan müşterilerimize parça göndermeye başlayacağız. Volkswagen ve Renault projelerine doğudan üretim yapılacak” bilgisini verdi. 5 bin metrekarelik tesiste üretim yaptıklarını da kaydeden Sarıbal, 300 kişi istihdam ettiklerine, bünyelerindeki mavi yaka çalışanların yüzde 40’ını kadın istihdamının oluşturduğuna dikkati çekti.

Elektrikli araçlar için geliştirme yapıyor

Sacdaki uzmanlıklarını alüminyum alanına da uyarlayarak yeni bir alanda da büyümeye odaklandıklarını dile getiren Sarıbal, yeni nesil araçlara doğru bir açılım yaptıklarını ifade etti. Katma değerli üretime odaklandıklarının altını çizen Serkan Sarıbal, “Alüminyum üzerine çalışıyoruz. Alüminyumun kalıbı ve üretimi de farklı. Şu an kendi denemelerimizi yapıyoruz. Halihazırda konvansiyonel araçlarda yer alan ancak araç hafifletme zorunluluğu nedeniyle elektrikli araçlarda da kullanılacak olan parçalar üzerinde denemeler yapıyoruz. Ürünü hafifletme ve alüminyum kalıp üretimi konusunda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Meta'dan işten çıkarma kararı Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım İngiltere Merkez Bankası dijital pound kararını erteledi Aile Yılı desteklerinin şartları belli oldu Konut kredisinde son durum! İşte 1 milyon TL’nin güncel geri ödemesi... Acun Ilıcalı: Hayatımın en zor dönemini yaşıyorum