CMF, batarya taşıyıcı fabrikası yatırımını tamamladı
Türkiye’de ilk batarya taşıyıcı fabrikası yatırımını tamamladıkların belirten Coşkunöz Metal Form (CMF) Genel Müdürü Barış Karaadak, elektrikli araçlarda kullanılan yeni teknoloji şasi kompleleri ve batarya teknolojileri üzerine ürün geliştirme, malzeme, proses ve test kabiliyeti gibi konulara odaklanacaklarını aktardı.
Esra Özarfat |Esra Özarfat
BURSA - Geleceğin teknolojik gelişimlerde olduğunu vurgulayan Barış Karaadak, 50 milyon Euro'luk bir yatırımla kurdukları fabrika ve batarya fabrikalarının bu yıl sonunda seri üretime sahibini planladıklarını açıkladı. Batarya bayi fabrikası yatırımının Türkiye'de bir ilk bilinen işaret eden Karaadak, bu yıl ayrıca açtıkları 3'üncü Ar-Ge merkeziyle birlikte elektrikli cihazlarda kullanılan yeni teknoloji kasası kompleleri ve tablet teknolojileri üzerine ürün geliştirme, malzeme, proses ve test kapasitesi gibi konuşlandırmaya odaklanacaklarını duyurdu .
Araç hafifletme ve elektrifikasyon çalışmalarında en kritik teknolojilerden olan lazer ve dağıtım dağıtım kaynağı uygulamaları ile ilgili çalıştırma yapan Türkiye'deki ilk ve tek Ar-Ge merkezi olduklarını belirten Karaadak, ayrıca katmanlı imalat teknolojileri projeleri üzerinde de çalıştıklarını söyledi. “Coşkunöz Metal Form olarak daima ‘yüksek katma değer’e odaklanıyor, çalışmalarımızla teknolojiyi yakından takip ediyoruz” diyen Barış Karaadak, “Holdingimizin 10 yıllık dijital dönüşüm stratejik planı çerçevesinde tüm iş süreçlerimizi yalınlaştırıp maliyet, kalite ve teslimat performanslarını mükemmelleştirerek hem kendimize hem de müşterilerimize rekabet avantajı sağlamak için çalışıyoruz” diye konuştu. Karaadak, üretim yaptıkları tüm sektörlerde Yeşil Mutabakat hedefleri çerçevesinde oluşacak olan rekabetçi ortama hazır olmak için, elektrifikasyon ve ağırlık azaltma çalışmaları başta olmak üzere teknoloji yol haritaları ve bunlara bağlı Ar-Ge projelerini oluşturduklarının altını çizdi.
Küresel markaların ‘Stratejik iş ortağı’
Uluslararası ve yerel neredeyse tüm otomotiv orijinal ürün üreticileriyle doğrudan ya da dolaylı olarak çalıştıklarına işaret eden Barış Karaadak, küresel standartlarda yaptıkları üretimlerle “stratejik iş ortağı” olarak tercih edildiklerini vurguladı. Yıllık 120 bin ton çelik kullandıklarını belirten Karaadak, üretimin yaklaşık yüzde 25’ini doğrudan ihraç ettiklerini, dolaylı ihracatın ise yüzde 80 seviyesinde olduğunu anlattı. Geçen yıl yüzde 50 artışla 200 milyon Euro ciro elde ettiklerini açıklayan Barış Karaadak, bu yıl bu rakamı 300 milyon Euro’ya çıkarmayı planladıklarını söyledi. Globalleşme adımlarını hızlandırmak amacıyla da Slovakya’da yüzde 100 Türk sermayesi ile montaj fabrikası ve lojistik merkezi kurulumu yaptıklarını hatırlatan Karaadak, “Temellerini attığımız fabrikamız bu yıl itibariyle tamamlanarak Coşkunöz Metal Form markamızı Avrupa’da temsil edecek” açıklamasını yaptı.
Dünya devlerinin tedarikçisi
Coşkunöz Holding’in amiral gemisi konumunda olan Coşkunöz Metal Form, Türkiye’nin küresel ölçekte iş yapan en önemli otomotivyan sanayi markaları arasında bulunan yüzde 100 sermayeli yerli bir Türk şirketi. 1968 yılında bu yana Coşkunöz Holding bünyesinde otomotiv sanayine yönelik presli sac parça imalat alanında faaliyet gösteren Coşkunöz Metal Form, dış yüzey-gövde, şasi ve elektrikli araçlarda kullanılan taşıyıcı batarya parçaları gibi bir otomobilin ana iskeletini oluşturan en temel parçalardan oluşuyor. 76 bin metrekareye ulaşan kapalı alan, bin 500'ü aşan çalışan ile Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Coşkunöz Metal Form; Ford, Renault, Nissan, Dacia, Hyundai, Honda, Volkswagen, Mercedes Benz, Türk Traktör ve Stellantis gibi birçok dünya devi otomobil markasının mağazaları konumunda.