Mobilyacı, Rekabet Kurumu’nu göreve çağırıyor
Doğal kümelenme modeliyle mobilya üretimi üssü haline gelen İnegöl’de sektör, kur baskısı ve malzeme tedariki sorunlarıyla boğuşuyor. Mobilyacılar, özellikle kayyum yönetiminde olan mobilya gruplarını da hammadde tedarikinde rekabeti bozmakla suçladı.
Esra Özarfat |Esra ÖZARFAT
BURSA - Hammadde tedarikçileri geçen hafta dövizdeki aşırı artış nedeniyle ürün teminini durdurdu. Dövizdeki panik halinin geçmesiyle bugünlerde yeniden fiyat ve ürün vermeye başladılar. Hammadde tedarikçilerinin, dövizin en yüksek oranına göre fiyatlarını sabitlediklerini belirten sektör temsilcileri, özellikle kayyum yönetiminde olan mobilya gruplarını rekabeti bozmakla suçladı. Kayyumda olan mobilya gruplarının sattıkları hammaddelere yüksek oranlarda zam yapıp, tüketiciye ulaşan kendi markalı ürünlerinde sabit fiyat politikası izlediklerini belirten mobilyacılar, başta İnegöllü mobilyacılar olmak üzere bu alanda üretim yapan tüm üreticilerin ciddi zararlara uğratıldıklarını söyledi. Sektör temsilcileri şunları söyledi: “ Örneğin sünger, demir gibi üreticinin aldığı hammaddeye yüzde 35 oranında zam yaptılar. Ama bitmiş ürüne zam yapılmadı. Politik bir davranış var, bu da haksız rekabete neden oluyor. En tehlikeli tarafı da Türk üreticiler kayyumdaki bu gruplarla rekabet edebilmek için malzeme kalitesini bozuyor. Bu da ürünlerin ihracat kabiliyetini azaltıyor. Gruplar fiyat belirlerken zararına satıyor, tedarikçilerine zorluk çıkarıyorlar. Bu noktada Rekabet Kurumu’nun bir an önce devreye girmesi gerekiyor.”
“Bir anda panikle herkesi sildiler”
Öte yandan hammadde tedarikçilerinin ürün vermekte çekimser davranmasını eleştiren İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Dövizin yükseldiği kısa bir dönemde yılladır ticaret yaptığımız hammadde tedarikçilerinin panikleyerek kapılarını kapatması bizleri zor durumda bıraktı. Fuardan çıktık, ihracata gidecek ürünlerimiz var. Fiyatlarını dövizin en yüksek olduğu güne sabitleyerek ürün vermeye çalışan malzemeciler olduğu gibi ürün verip fiyat yazmayan hammadde tedarikçileri de var. Burada asıl zararı gören üretici ve tüketici. Hammadde üreticileri zararı sevmiyor. Kardan da taviz vermedikleri için üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bir anda panikle herkesi sildiler. Bu günler geçecek ve kur bir yerde sabitlenecek. Üreticiler olarak bu süreçte elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, malzemecilerin de bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Üretim çarkının dönmesi için hepimiz birbirimize muhtacız” dedi.
“Anadolu’da malzeme arayışındayız”
Aşırı fiyat artışına rağmen malzeme bulunduğunu ancak fiyatların değişken olduğunu ifade eden Saloni Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özbek, “En yüksek parayı veren alabiliyor. Hatta şu anda ahşap levha, kontraplak tedariki için Anadolu’da arayıştayız. İhracatta fiyatlayabiliyoruz ama bu fiyatlarla malzeme alıp yurt içine ürün üretelim dediğimizde para kazanmak imkansız. Yurt içi oranımız cirosal bazda yüzde 20’lerde. Yüzde 30 zam yapmamız lazımdı. Sadece bayilerimizi korumaya dönük bir hareket içindeyiz. Bizim pazarımız daha çok Avrupa ve Amerika olduğu için ihtiyacımız olan fiyatlamayı çok rahat yapabiliyoruz” açıklamasını yaptı.
İhracatta ‘Kur yükseldi, fiyat düşürün’ baskısı
Hammadde üreticilerinin öngördükleri kur bazında ürünlerini fiyatlandırdıklarını belirten Okan Koltuk Yönetim Kurulu Başkanı Okan Güler, gerçek değerin üzerinde rakamlarla karşılaştıklarını dile getirdi. Güler şunları söyledi: “Dolarla aldığımız bir kumaşa yüzde 14 döviz bazında zam yapmak istiyorlar. Ahşapta 6 ayda fiyatlar ikiye katlandı. Sünger fiyatları ise iki ayda yüzde 50 arttı. Yurt içindeki mobilya satış fiyatları da dolaylı olarak yükselecek. Ama tüketicinin aynı alım gücüne ulaşması ne kadar sürer kestirilemiyor. Şu anda ihracat bizi ayakta tutuyor. Ancak ihracatta da alıcıların ‘kurlar yükseldi, fiyat düşürün’ baskısı var. Bu süreçte biraz sakin kalabilmek gerekiyor. Türkiye artık sanayi alanında gelişmiş ve oyunun dışında kalabilecek bir ülke değil.