Hager Türkiye/İlker İşgör: Geleceğin muhtemel sorunlarına odaklandık
Yeni nesil otomobil ve akıllı evlerin elektrik sistemlerinin önemini daha da artırdığını belirten Hager Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör, bu nedenle çalışmalarında geleceğin olası sorunlarını çözmeye yoğunlaştırdıklarını söyledi. Konut, ticari ve endüstriyel binalar için elektrik çözümleri sunan Hager, 3.1 milyar Euro ciroya ulaştığı 2023’te %12.3 büyüme gösterdi.
Murat Küçük |MURAT KÜÇÜK
Almanya’nın en köklü elektrik donanımları üreticisi Hager, bugünkü vizyonunu; ‘geleceğin dünyasını elektrik ile şekillendirmek ve daha yaşanabilir bir dünya için elektrik çözümleri üretmek’ olarak açıklıyor. 1955’te kurulan ve 22 farklı tesiste üretim yapan şirketin ürünleri 100 ülkeye ulaşıyor. Şirketin 2023’te 3.1 milyar Euro ciroya ulaştığını söyleyen Hager Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör, “13 binden fazla çalışanımız ile %12.3 organik büyüme yakaladık. Bu cironun %42’sini Almanya’dan elde ediyoruz. En güçlü ikinci ülke pazarımız ise %12 ile Fransa. Bu ülkelerin dışında tüm Avrupa’nın ciro içindeki payı %37 olarak gerçekleşiyor” dedi.
Enerji sarfiyatını düşüren otonom teknolojilere yoğunlaştı
Son yıllarda elektrikli araçlar, bina otomasyonu ve enerji verimliliğine odaklandıklarını dile getiren İşgör, “Elektrikli araç kullanımının artması, mevcut şebekelerin yetersizliğini ortaya çıkartacak. Şimdiden ilerde yaşanacak sorunlara özel çözümler geliştiriyoruz. Bina otomasyonunda ise uzaktan erişim odaklı basit işlemlere değil de evin enerji sarfiyatını düşüren otonom sistemlere odaklanıyoruz. Yaptığımız tüm işlemlerde de enerji verimliliğine odaklanıyoruz” dedi. Ürünlerde kalite kadar tasarıma da önem verdiklerini söyleyen İşgör, “Cesaret, özgünlük ve bütünlük ilkeleri tasarımımızın odağını oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Hager’in güçlü olduğu bir diğer pazar da şehirlerarası otobüs elektrik ekipmanları. Şirket Mercedes ve MAN gibi devler tarafından tercih ediliyor.
Ucunda ölüm var, standartlar hayati önem taşıyor
Elektrik ekipmanları sektöründe pazara giriş eşiğinin düşün olduğunu söyleyen İşgör, “Hem üretimde hem de ithalatta daha güçlü standartlar belirlenmeli çünkü elektriğin ucunda ölüm var. Çıkan yangınların birincil sebebi elektrik kontağıdır. Doğru standartlara göre üretilen bir ürün kontağa yol açmaz” dedi. Satın almalar ile yabancı firmaların Türkiye’de güçlendiğini belirten İşgör, pazarın %75’inin yabancı firmaların elinde olduğu bilgisini paylaştı. İşgör, yabancı şirketlerin standartları yükselttiğinin de altını çizdi.
Özel üretim yapabilmek bizi güçlü kılıyor
Hager Group bünyesinde Berker, Elcom, Bocchiotti ve E3/DC gibi markaların da bulunduğunu hatırlatan İşgör, “Türkiye’de, otomasyonda %20 pazar payına sahibiz. Priz ve anahtar grubunda ise adetsel bazda %1 olsak da ciroda yüzde 5 pazar payına ulaşıyoruz. Almanya’daki konutlarda kullanılan elektrik ekipmanlarının %80’i Hager’dir. Müşterinden gelen talep doğrultusunda özel üretim yapabilmek bizi güçlü kılıyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de yatırım sinyalleri güçleniyor
Genişleme stratejisi doğrultusunda Türkiye ofisini 2008’de kuran Hager’in ülke çapında 40’tan fazla bayisi var. Kazakistan hariç, Türki Cumhuriyetler ve KKTC’nin de Hager Türkiye tarafından yönetildiğini hatırlatan İlker İşgör, Türkiye’deki büyük çaplı projelerin yanı sıra yurt dışında da Haydar Aliyev Kültür Merkezi gibi imza projelerde yer aldık” dedi. Hager’in Türkiye’de üretim yapmasını çok istediğini belirten İşgör, “Bir yönetici olarak da Türkiye’nin yatırım için uygun olduğunu düşünüyorum. Türkiye, üretim kabiliyetinin yanı sıra pazara yakınlığı ile de üreticilere avantaj sağlıyor. Hager de bu konuyu ciddi şekilde ele alıyor ve dönemsel olarak Türkiye’de fabrika yatırımı fikri güçleniyor. Bu konuda güçlü sinyaller var. Ancak kesin bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.