İkinci el araç satıcılarından ‘yönetmeliğin uygulanması’ talebi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, yetkili olarak ikinci el araç satışı yapanların yetki belgesi olmadan araç satışının kısıtlanmasını sağlayan yönetmeliğin uygulanmasını beklediğini belirterek, "Bu sayede kayıt dışılığın önüne geçilecek ve sektörden gelen şikayetler sona erecektir." dedi.

Haber Merkezi | AA |

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretini düzenleyen yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla ağustosta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, yetki belgesi olmadan araç satışının kısıtlanmasını sağlayan yönetmeliğin uygulanmasını beklediklerini söyledi.

Yönetmelik gereği, iş yeri açma ve çalışma ruhsatında ikinci el motorlu kara taşıtı faaliyeti bulunan ve meslek odasına kayıtlı işletmelerin yetki belgesi alabildiğine dikkat çeken Erkoç, yetki belgesi olmayanların da yılda üçten fazla araç alıp satamadığını söyledi.

Türkiye genelinde 70 bini aşkın motorlu araç satıcısı olduğunu belirten Erkoç, "Geçen yıl ülkede 9 milyona yakın araç el değiştirdi, bunun yalnızca 1 milyon 600 binini motorlu araç satıcıları ve otomobil bayileri gerçekleştirdi. Çoğunluğunu, devlete hiçbir vergi ödemeyen, 'ayaküstü' tabir ettiğimiz kişiler alıp satmış. Burada devletin de ciddi bir vergi kaybı oluyor. Konunun takibinin yapılmasıyla ilgili başvurular alıyoruz. Yönetmelikle düzene girmesi beklenen sektörümüzde sıkıntılar, vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar ve devletimizin vergi kaybı devam ediyor. Yetkili olarak ikinci el araç satışı yapanlar, yetki belgesi olmadan araç satışının kısıtlanmasını sağlayan yönetmeliğin uygulanmasını bekliyor. Bu sayede kayıt dışılığın önüne geçilecek ve sektörden gelen şikayetler sona erecektir." şeklinde konuştu.

“Fiyat dengesini bozuyor”

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’nin sistemlerinin birbirine entegre olduğunu, bu sayede yetki belgesi ile araç alıp satanların ve ayaküstü ticaret yapanların kontrol edilebildiğini dile getiren Erkoç, internet sitelerinde ve oto pazarlarında kendilerini motorlu araç satıcısı olarak tanıtıp araç satışı yapan kişilerin vatandaşları dolandırabildiğini söyledi.

Erkoç, otomobil üretiminde global çapta yaşanan çip krizinin sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının artmasında büyük bir rol oynadığını, bunun yanı sıra kayıt dışılığın da fiyatların yükselmesine sebep olduğunu vurgulayarak "Meslekle alakası olmayan kişilerin alıp sattığı araçlar fiyat dengesinin bozulmasına da neden oluyor." ifadesini kullandı.

Bakanlık harekete geçti... Açık büfelere inceleme: Gıda israfı önlenecek Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Altın zeytin ilk kez görücüye çıktı! 300 dolardan satılıyor Bakan Yumaklı: Deprem bölgesi için 46 milyar liralık su yatırımı planlandı Kredi ve kredi kartı borcu nasıl yapılandırılacak? İşte örnek ödeme tablosu İPA Başkanı Buğra Gökce: 784 bin kişi yasal takip altında