Türkiye, COP29 Zirvesi'nde nükleer enerji hedefini imzaladı

Türkiye, 2050'ye kadar küresel nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefine katıldığını, Azerbaycan'da düzenlenen COP29 Zirvesi'nde duyurdu.

Haber Merkezi | AA |

Dünya Nükleer Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nin ikinci gününde, 6 ülkenin daha "Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu"nu imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, ülkelerin, COP29 Başkanlığı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, ABD ve Dünya Nükleer Birliğinin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte, imzacı ülkeleri temsil eden bakanlar ve üst düzey yetkililer tarafından duyurulduğu kaydedildi.

Söz konusu ülkelerin, Türkiye, El Salvador, Kazakistan, Kenya, Kosova ve Nijerya olduğu bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, böylece 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefleyen ülke sayısının 31'e yükseldiği ifade edildi.

Bakan Alparslan Bayraktar değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da “Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu”nun Türkiye tarafından imzalandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, deklarasyonun ABD’nin başlattığı girişime, Fransa, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerin ilk yıl imza attığını, bu yıl da 6 ülkenin daha dahil olduğu kaydedildi. Deklarasyonun, net sıfır karbon salımı hedefine ulaşım için nükleer enerji üretiminin payının artırılmasını önerdiği kaydedildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuya yönelik yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin 2050’ye kadar nükleer enerji kurulu gücünün 20 GW düzeyine çıkarılması hedefi bulunduğunu hatırlatarak, “Türkiye olarak biz de Bakü’de devam eden COP29’da bu deklarasyona imza atan ülkeler arasına dahil olduk. Bildirgeyi onaylayan toplam ülke sayısı da 31'e çıktı. Deklerasyon teknoloji gelişimi, insan kapasitesinin artırılması ve finansman olanaklarının genişletilmesine de hizmet edecektir.” bilgisini verdi.

Bakan Bayraktar, yazılı açıklamada Türkiye’nin halen inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali yanında, Sinop ve Trakya’da da nükleer güç santralleri kurma ve bunların dışında küçük nükleer santraller geliştirilmesi ve kurulması projeleri olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

“Ülkemizde şu anda inşa halinde olan ve toplam kapasitesi 4,8 GW olan Akkuyu Nükleer Santrali, bu yolculukta önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Dört ünitenin 2028 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesini planlıyoruz. Devreye aldığımızda elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu tek başına karşılayabilecek. 2050 yılına kadar 20 GW nükleer kurulu gücümüzü devreye alarak net sıfır emisyon hedefine katkı sunacağımıza inanıyoruz.”

Açıklamada, Dünyada toplam kurulu gücü 400 GW düzeyinde, 31 ülkede 415 nükleer santral bulunduğu; tek başına ABD’nin ağırlığı küçük ve modüler reaktörler olmak üzere ilave 200 GW kurulu güçte yatırım yapma niyetini ilan ettiği belirtildi.

Geçen yıl imzaya açılmıştı

Geçen yıl Birleşik Arap Emirliklerinin yürüttüğü Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) ABD öncülüğündeki ülkeler, 2050'de net sıfır emisyon hedefine ulaşılması ve küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için nükleer enerjinin kilit rol oynadığına işaret edilen "Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu"nu imzalamıştı.

Böylece ülkeler, küresel nükleer enerji kapasitesini 2050'de 2020 seviyesine göre 3 katına çıkarma taahhüdünde bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesinden Pasaport Kanunu'na kısmi iptal Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi İstanbullular dikkat! AKOM uyardı, saat verildi: Sıcaklık 8-10 derece birden düşecek! Otomobil devi binlerce kişiyi işten çıkaracak Putin'in nükleer savaş durumunda hedefindeki ilk ülkeler açıklandı Trump, Mehmet Öz'ü aday gösterdi: Bu göreve getirilecek ilk Türk olacak