"RES’lere 5.2 cent destek yeter"

Borusan EnBW Enerji CEO’su Mehmet Acarla, türbin teknolojisindeki gelişmeler maliyetleri aşağı çekse de, yeni rüzgar santrali yatırımları için kWh başına 5.2 cent’lik fiyat alım garantisinin gerekli ve yeterli olacağını söyledi.

Mehmet KARA

Borusan EnBW Enerji CEO’su Mehmet Acarla, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, bugün Türkiye enerji sektöründe birkaç temel sıkıntıdan söz edilebileceğini ifade ederek “Birincisi; genel olarak Türkiye’de yatırımlar yavaşladı. Bunun da temel nedeni finansal zorluklar. Finansmana erişimde yaşanan zorluklar veyahut da artık finansmanın pahalı olması” dedi.

Son dönemde alınan önlemlerin etkisiyle özellikle kredi faizlerinde aşağıya doğru bir hareket yaşandığına işaret eden Acarla “Dolayısıyla bu iki yıllık dönemin (yavaşlama) biraz geçici olduğunu ümit ediyorum. Özellikle finansman konusunda da rahatlama yaşanacağını öngörüyorum. Tabii bu sadece enerji için değil, tüm yatırımlar için geçerli. Tüm yatırımlar için finansman kaynaklarına ulaşma en önemli konulardan biri” diye konuştu.

Anahtar teşvik mekanizmaları

Yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar açısından bakıldığında Türkiye’de hâlâ devreye girmemiş ciddi bir proje portföyü bulunduğunu kaydeden Mehmet Acarla şöyle konuştu: “Eldeki proje portföyünün devreye girebilmesi için de biraz öngörülebilirlik gerekiyor. Burada da en önemli unsur, 2020 sonrası teşvik mekanizmaları. Yeni model nasıl olacak, nasıl yürüyecek, bunun bir açıklığa kavuşması gerekiyor. Ona göre yenilenebilir enerjide tekrar bir ivme yakalarız diye düşünüyorum.”

Rüzgara dayalı elektrik santrali yatırımlarına YEKDEM sonrasında nasıl bir fiyat alım garantisi sağlanması gerektiği konusundaki görüşlerini de dile getiren Borusan EnBW Enerji CEO’su Mehmet Acarla şöyle konuştu: “Sektörel dernekler, nasıl bir destek gerektiği konusunda önerilerini bakanlığa sundular. Bir projenin finanse edilebilmesi ve sürdürülebilir şekilde faaliyetini devam ettirebilmesi için teşvik rakamının kWh başına 5.2 cent/dolar gibi bir seviyede olması gerektiği gözüküyor. Tabii bu, mevcut 7.3 cent’in epey altında. Ancak teknolojide sağlanan ilerlemeler, yatırım maliyetlerinde sağlanan iyileştirmeler dikkate alındığında bu seviyede bir teşvikin gerekli ve yeterli olacağını düşünüyorum.”

BOL YAĞIŞ, FİYATLARI AŞIRI DÜŞÜRDÜ

Borusan EnBW Enerji CEO’su Mehmet Acarla, elektrik fiyatlarının maliyet bazlı ve arz-talep dengesine göre serbestçe oluştuğu bir piyasaya ulaşmanın sektördeki oyuncuların ortak beklentisi olduğunu vurguladı. Bu yıl içinde sektördeki pekçok oyuncu için fiyatlandırma açısından ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Acarla bunun iklim şartlarından kaynaklandığını ifade etti.

Çok yağışlı bir sene yaşandığı için hidroelektrik santrallerinin üretim maliyetlerinin çok düşük kaldığını anlatan Acarla “Doğru fiyatlandırma yapılmış olsa bile fiyatlar çok fazla düştü. Tabii ki bu tür durumlar yaşanacaktır. Aynı şekilde çok rüzgârlı bir sene geçirmenin de fiyatları baskılayıcı etkisi olacaktır. Bunlar ileride de karşılaşabileceğimiz durumlar. Önemli olan hakikaten belli limitlerin olmadığı, fiyatların arz talep dengesine göre oluştuğu bir piyasanın mümkün olduğunca geçerlilik kazanması” diye konuştu.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu istifa mı etti? Resmi açıklama geldi Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Bitcoin 100 bin dolar rekorunu ne zaman kırar? Dünyanın en pahalı alışveriş caddeleri açıklandı: İstiklal Caddesi kaçıncı sırada? Sıfır araçlarda kampanya yarışı başladı! İşte yılsonu fırsatları... Sıfır faiz, takas desteği! AKOM açıkladı: İşte fırtına ve yağışın İstanbul'a bilançosu