Azerbaycan, Türkiye’ye doğalgaz ihracatını artırıyor

Azerbaycan, Türkiye’ye doğalgaz ihracatının, 2023'te yıllık 3,5 milyar metreküp artırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Haber Merkezi | Reuters |

Türkiye'de bu yıl kış aylarında doğalgaz talebinin rekor seviyelere çıkması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in doğalgaz için ek kaynak görüşmelerinin sürdüğünü açıklamasının ardından Azerbaycan'dan olumlu bir haber geldi.

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Şah Deniz 1 sahasından Türkiye'ye doğalgaz satışı için yeni bir anlaşma anlaşma imzaladığını söyledi.

Shahbazov, Şah Deniz 1 sahasından gelecek yıl Türkiye'ye 2.5 milyar metreküp, 2023'te 3.5 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapılacağını söyledi.

Shahbazov Moskova'da düzenlenen enerji konferansında yaptığı açıklamada, "Şah Deniz 2'ye ek olarak Şah Deniz 1'den (Türkiye'ye) doğalgaz sevkiyatını artıracağız" dedi.

Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 sahasından Türkiye'ye yılda 6 bcm doğalgaz sevkiyatını öngören sözleşme ise devam ediyor.

Azerbaycan'ın toplam doğalgaz üretiminin önümüzdeki yıl 43 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.

Azerbaycan, sözleşmenin sona ermesi nedeniyle Şah Deniz 1 sahasından Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını nisan ayında durdurmuştu.

Nijerya ve Rusya ile olan sözleşmelerde bitme aşamasında

Türkiye, doğalgaz ihtiyacı Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hatlarıyla sevk edilen gazla ve Cezayir, Nijerya ve diğer ülkelerden gelen ve gemilerle taşınan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile sağlamaya çalışıyor. Ancak Türkiye'nin doğalgaz ithalat sözleşmelerinde yenileme döneminin geldiği belirtiliyor.

Nijerya ile olan sözleşmenin yıl sonunda süresi dolarken, Rusya'dan doğalgaz ithaline yönelik sözleşmesinin yenilenmesi gerecek.

Gazprom ile BOTAŞ arasındaki görüşmelerde henüz mutabakatın sağlanamadığı ancak yıl bitmeden anlaşmanın tamamlanacağı aktarılmıştı.

Öte yandan doğalgazın şu anki fiyatlarla satılması ve ihtiyaç duyulan gazın LNG olarak spot piyasa fiyatlarıyla temin edilmesi halinde ithalat faturasının 5 milyar dolar artabileceği ifade edilmişti.

İş GYO, Marmara Park AVM’nin arsasını satıyor Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! İPA Başkanı Gökce: Türkiye, organize suçta Avrupa'da birinci Rifat Hisarcıklıoğlu'dan ücret artışı için gelir vergisi çağrısı Ev alacaklar dikkat! Konut kredisinde faizler düştü: Başvuru şartları neler? Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor