Alacalı, 'Japon teknolojisiyle' 50 katlı gökdelen inşa ediyor

Alacalı İnşaat, Japonya’da gökdelenlerde kullanılan ‘Sqrim Sistemini’ Türkiye’ye getirdi. Bu sistemle 50 katlı gökdelenler depreme karşı dayanıklı teknolojiyle inşa edilebiliyor.

Leyla İLHAN

Karahan Grup markası Alacalı İnşaat, 1999 yılından bu yana Japonya’dan getirdiği sistemle Türkiye’de depreme dayanıklı havalimanı, AVM gibi yapılar yaparken, şimdi buna 50 kat gibi yüksek yapıları içeren gökdelenleri de dahil etti.

Firma 30 yıldır Japonya’da gökdelenlerde kullanılan ‘Sqrim Sistemini’ Türkiye’ye getirmek için 2018 yılı içinde Japonya’nın en büyük firmalarından biri olan Sumitomo Mitsui ile işbirliği anlaşmasına imza attı. 1987 yılında kurulan firmalarının bugüne kadar 10 milyon metrekarelik depreme dayanıklı teknoloji içeren yapılar inşa ettiklerini belirten Alacalı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Birol Doyranlı, Alacalı İnşaat olarak, dünyadaki deprem dayanımı yüksek, en gelişmiş yapı teknolojilerini takip edip, Türkiye’de uygulamak misyonu ile rotalarını 1998 yılında Japonya’ya çevirdiklerini kaydetti.

1999 yılında Asya kıtasının en büyük üretim tesisine sahip Kurosawa firması ile Kobe depremini hasarsız atlatan ard-germeli yapı sistemini Türkiye’de uygulamak üzere know-how anlaşması yaptıklarını anlatan Doyranlı, “Yüksek deprem dayanımlı C50 beton kalitesine sahip Ala-Sawa Sistemi ile 20 yıldır ülkemizde birçok projeye imza attık. 2005 yılında Van’da Ala-Sawa Sistemi ile inşa ettiğimiz 8 katlı ard-germeli ön üretimli konut binası 2011 yılında 7.2 büyüklüğündeki depremi hasarsız atlattı. Çevresindeki birçok bina yıkılıp, ağır hasar görürken, bu binanın gösterdiği performans Japonya’da televizyon kanallarında haber olarak yayınlandı” dedi. Doyranlı, yaptıkları diğer projeleri ise şöyle sıraladı: “İstanbul Atatürk Havalimanı ilave dış hatlar terminali ve iskele binası, Esenboğa Havalimanı terminal, iskele ve otopark binaları, İstanbul Yeni Havalimanı terminal ve iskele binalarının döşeme elemanları, Fenerbahçe Ülker Arena, Galatasaray Türk Telekom Arena, Beşiktaş Vodafone Arena’nın tribün basamakları.”

Bu başarıların kendilerini adım adım daha ileri gitmeye zorladığını ifade eden Alacalı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Doyranlı, bu nedenle rotalarını 2. kez Japonya’ya çevirdiklerini söyledi. Doyranlı, böylece Unıteknik firmasını kurarak çok katlı yapılarda yüksek deprem performansı gösteren tüplü-groutlu olarak adlandırılan bağlantı elemanlarını konusunda Japon NMB (Splice Sleeve ) Grout’lu Tüp Sistemleri’nin Türkiye distribütörü olduklarını söyledi.

Bu ürünün yeni deprem şartnamesine girmesine öncülük ettiklerini aktaran Birol Doyranlı, “2018 içinde ise Japonya’nın en büyük firmalarından biri olan Sumitomo Mitsui ile işbirliği anlaşmasına imza attık. Japonya’da çok katlı ( 50 kat ) konutlarda yaklaşık 30 yıldır başarı ile uygulanan, Sqrim Sistemi olarak adlandırılan, patentli- ön üretimli yapım sisteminin Türkiye uygulayıcısı olduk. Yine Sumitomo Mitsiu firması ile Hy-Retro sitemi olarak adlandırılan diğer sistem ile bina altında izolatörler kullanarak mevcut binaları depreme karşı dayanımlı hale getiren teknolojiyi transfer ettik” dedi.

2.5 kat daha hızlı yapma imkanı sağlıyor

Japon teknolojileri kullanarak Türkiye’de bina yapma ve güvenli binalarda yaşamanın bedeli hakkında da bilgi veren Birol Doyranlı, “Konvansiyonel inşaat yöntemlerinden kaba inşaat maliyetinde yüzde 10, toplam inşaat maliyetinde sadece yüzde 5 pahalı. Ancak konvansiyonel yapım sistemlerinden 2.5 kat daha hızlı yöntemler kullanarak, Türkiye’de lojistik depo, alışveriş merkezi, havalimanı, stadyum, konut, hotel, kongre merkezi ve okul gibi birçok bina inşa ederek, Japon teknolojileri kullanarak, yüksek bedeller ödemeden güvenli binalarda yaşamanın hayal olmadığı ve bedelinin yüksek olmadığını kanıtladık” diye konuştu.

AFAD'dan yurt geneli için kritik açıklama Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Eğitime kar engeli: Birçok ilde okullar tatil edildi! TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu istifa mı etti? Resmi açıklama geldi Bitcoin 100 bin dolar rekorunu ne zaman kırar? Dünyanın en pahalı alışveriş caddeleri açıklandı: İstiklal Caddesi kaçıncı sırada?