“Türkiye dünyanın doğal taş ticaret merkezi olmalı”
Doğal taş ticaretinin merkezi olarak kabul edilen İtalya’nın son yıllardaki vize sorunları nedeniyle kan kaybettiğini belirten MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, “El ele verirsek çok büyük sinerji yaratır ve dünya doğal taş ticaretinin merkezi oluruz” dedi. İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya ise “Taşlarımızı hikayeleriyle birlikte markalaştırarak dünyada pazarlayabiliriz” diye konuştu.
Ali Şahin |ALİ ŞAHİN/BURSA
Son dönemde İtalya’da düzenlenen MARMOMACC Mermer Fuarı’nda yaşanan kan kaybı Türkiye’deki üreticileri heyecanlandırdı. Dünyada İtalya’nın ardından en büyük üreticilerden olan Türkiye’nin oluşan boşluğu lehine çevirmesi adına sektör temsilcilerinden birlik mesajları geldi.
Türkiye’nin blok mermer satışıyla ilgili eleştirilerin de yersiz olduğunu belirten Efendioğlu, “Amerika'ya blok mermeri bedava versen almaz. Niye? Amerika'da. Almanya'da, Fransa'da, mermer fabrikası yok. Bunlar ilenmiş ürün talep ediyor ve oralara işlenmiş ürünlerin ihracatını yapıyoruz. Ama diğer yanda Hindistan'a Çin'e işlenmiş ürünü bedava versek bile almazlar. Çünkü çok büyük gümrük vergisi mevzuatı var. Yani sektör olarak blok isteyene blok, işlenmiş ürün isteyene işlenmiş ürün veriyoruz. İşin bizim için güzel tarafı hedefimize ulaştık ve işlenmiş ürün ihracatımız 2022 yılında blok mermeri geçti. Gelecek yıllarda bu farkın daha da açılması adına çalışacağız” dedi.
“Milli hasıladan aldığımız payı yüzde 7 yapmalıyız”
Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlı ancak madenler konusunda ziyadesiyle zengin bir ülke olduğunu anımsatan
“Taşlarımızı hikayeleriyle markalaştırmalıyız”
Türkiye’nin mermer ihracat konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını belirten Çetinkaya, “Taşlarımızı hikayeleriyle birlikte markalaştırarak dünyada pazarlayabiliriz. Bunu başaran ülkeler var. Bu ülkeler sadece mermeri satmakla da kalmıyorlar. Mermeri çıkardıkları bölgeyi bir turizm merkezi olarak da kullanıyorlar. Maden ocaklı İtalya'da safari araçlarıyla turistik geziler dahi düzenleyebiliyorlar. Biz bu güce, bu birikime, çalışma aşkına sahibiz. Türkiye olarak bizler rakip ülkelere göre çok daha kaliteli mermerlere sahibiz. Dünyaca meşhur mermerlerden çok daha güzellerine sahibiz. Türkiye'deki maden sektörü olarak hikayemizi dünyaya anlatabiliriz. Anadolu'nun eşsiz toprakları nasıl tarımın doğduğu yer olarak biliniyorsa mermercilikte bu topraklarda doğdu. Aslında doğal taşın kalbi bu topraklarda atmaya başladı. İşte bu toprakların hikayesini tüm dünyaya anlatmalıyız” diye konuştu.
“İhraç etmek için üretebilmeliyiz”
Sektör olarak birçok olumsuzlukla mücadele ettiklerini ve sürekli ‘doğa katliamcısı’ olarak lanse edildiklerini belirten Çetinkaya, “Böyle olmadığımızı Avrupa stantlarda çok üzerinde üretim gerçekleştirdiğimizi biliyoruz. Bunu anlatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bizler doğruları anlatarak sektörü geliştirebileceğimize inanıyoruz. Önce insan sonra çevre, sonra maden demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin maden sektöründe çok büyük adımlar attığını vurgulayan