Şanlıurfalı ihracatçılar, Özbekistan’daki konumunu güçlendiriyor

Özbekistan Cumhuriyeti Navoi Bölgesi Valisi Normat Tursunov, başkanlığındaki ticaret heyeti Şanlıurfa’da temaslarda bulundu. Turizm, tarım ve sanayi sektörlerinin ele alındığı organizasyonda kent merkezi ve Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemeler ve ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Haber Merkezi |

ŞANLIURFA / EKONOMİ

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, kent ihracatının artırılmasına yönelik girişimlerine devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’ne heyet gönderen ŞUTSO, Şanlıurfalı ihracatçıların mevcut pazarlarındaki konumunu güçlendirirken şimdide Türki Cumhuriyetler pazarındaki hacmini artıracak projelere odaklandı.

ŞUTSO’nun girişimleri sayesinde Özbekistan Cumhuriyeti Navoi Bölgesi Valisi (İl Hâkimi) Normat Tursunov, Özbekistan Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliev ve beraberindeki heyet, kente gelerek Şanlıurfa OSB ve kentte incelemelerde bulundu. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, Özbekistan’ın hem Şanlıurfa hem de Türkiye için büyük bir pazar olduğuna dikkat çekti. TÜİK’e göre 2023 yılında Özbekistan’a toplam 1 milyar 623 milyon dolar ihracat, 1 milyar 103 milyon dolar tutarında ise ithalat yapıldığını ifade eden Mehmet Yetim, “Kentimizden Özbekistan'a 2023 yılında yaklaşık 2 buçuk milyon dolar ihracat yapıldı. Ayrıca 13 milyon dolar İthalat yaptık. Özbekistan, tarih boyunca bizim de güzergahında bulunduğumuz İpek Yolu'nun önemli geçiş noktalarından biri oldu. Özbekistan ekonomisi, tarım ve doğal kaynaklara dayanıyor. Pamuk, ülkenin en önemli tarımsal ürünüdür ve dünya pamuk üretiminde önemli bir rol alıyor. Doğal gaz, altın, uranyum gibi doğal kaynaklar da ülke ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Özbekistan Navoi bölgesinde altın kazıları ve altın ürünleri imalatı yapılıyor. Bölgede yılda 100 tonun üzerinde külçe altın üretiliyor. Bölgede 100’ün üzerinde kimya ürünü ham maddesi erişim sağlayabiliriz. Özbekistan ile hem ihracat hem de ham madde ithalatı anlamında tüm gelişmeleri ele aldık” dedi.

156 fabrika eş zamanlı olarak inşa ediliyor

Şanlıurfa'nın sanayi, ticaret, tarım ve turizm başta olmak üzere, birçok sektörde ciddi büyüme hamleleri yaptığını sözlerine ekleyen Mehmet Yetim, “Şanlıurfa sanayide ciddi şekilde gelişiyor. Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden birisi bölgemizde yer alıyor. Burada 430 fabrikamız aktif olarak üretim yaparken, 156 fabrikamız da inşaat halinde. Özel olarak Gıda ve Besi alanında olmak üzere iki ayrı OSB’miz daha var.  Gıda OSB’miz Türkiye’nin bu alanda Türkiye’nin en büyük OSB’si konumunda. Birçok fabrikamız sadece gıda alanında üretim yapıyor. Besi OSB’mizde de büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılıyor. Bunun için devletimiz ayrıca teşvik ve destekler sunuyor. İlimiz zaten 6. Teşvik Bölgeleri kapsamında yer alıyor. Bu da yatırım yapmak isteyen girişimcilere KDV muafiyetinden vergi indirimine, sigorta prim desteğine kadar birçok alanda ellerini güçlendiriyor” diye konuştu.

Dolar ve Euro bugün ne kadar? İşte son durum... Fiyat/kazanç oranı ile hisse senedi seçimi stratejileri! Arda Güler ve Kenan Yıldız finale kaldı Bodrum dünyanın en iyileri arasında! Ünlü seyahat dergisi paylaştı Fırsatçılar kayıt dışı telefonda yasağı delmenin yeni yolunu buldu Her aileye bir finansal danışman mı atanacak? Yetkili isimden yeşil ışık...