Şanlıurfa – IKYB hattındaki yeni girişimler, fırsatlar döneminin kapısını açacak
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, nisan ayında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne gerçekleştirdikleri ziyarette iki bölge arasındaki bağları daha da güçlendirdiklerini belirterek, “IKYB ile gerçek veriye, işbirliğine ve güçlü koordinasyona dayalı yeni bir ticari fırsat dönemine giriyoruz” dedi.
Haber Merkezi |MEHMET NABİ BATUK / ŞANLIURFA
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, nisan ayında gerçekleştirdikleri Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) temaslarını Ekonomi Gazetesi’ne değerlendirildi. IKYB temaslarında özellikle inşaat, mobilya, petrol, akü, iletişim ve elektro mekanik sektörlerindeki ticaret fırsatlarını değerlendirdiklerini ifade eden Mehmet Yetim, turizm ve lojistik sektörlerinin gelişimi için de önemli gelişmeler sağladıklarını anlattı.
Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin Urfa için büyük bir pazar olduğunu ve en çok ihracatı Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yaptıklarına dikkat çeken Başkan Yetim, “Urfa’nın 2023 yılı ihracatını iki katı artış ile 443 milyon dolara çıkarttık. Toplam ihracatımızın yüzde 30’u kısmına denk gelen 130 milyon doları da Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta gerçekleşti. Bu artışta Urfa’nın ulaşım ve lojistik alandaki jeo-stratejik konumu ve ortak ticaret dili etkili oluyor. Ayrıca kentimiz Irak ve Kürdistan Bölgesi ile önemli ticaret güzergâhlarından olan Mersin Serbest Bölgesi’ne yakınlığı da ticaret hayatına ileri yönlü etki ediyor. Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil'de her yıl 15'ten fazla uluslararası ve ihtisas fuarı düzenleniyor. Bu fuarlara Urfalı firmaların katılımının artırılması noktasında tüm kurumlarla mutabık kaldık. Hedefimiz yeni girişimlerimizle burada yeni bir sinerji yaratmak. Kürdistan Bölgesi ile ticarette henüz yolun başındayız. Hala pek çok üründe yüzlerce milyon dolarlık ticaret potansiyelimiz var. Bu potansiyeli etkin bir şekilde değerlendirmek için girişimlerimiz aralıksız devam edecek” dedi.
Urfa’da 2023 yılında Irak için 227 adet ticari belge düzenlendi
Gerçekleştirdikleri ziyaretlerle ilgi bilgi veren Mehmet Yetim, “Kuzey Irak Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile görüşmelerimizde üyelerimizin Kurdistan Bölgesi’nde yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerimizi dile getirdik. Erbil ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odalarını ilimize davet ettik. Önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek bu yeni ziyaretlerde iki bölge arasındaki ilişkileri yapacağımız protokollerle daha güçlü ve stratejik hale getireceğiz. Türkiye Erbil Başkonsolosluğu ile görüşmelerimizde ise ilimizin potansiyeli hakkında ayrıntılı bir sunum yaptık. Yurt dışı taleplerin ve potansiyel ithalatçılarla ilgili odamıza veri akışı konusunda mutabık kaldık. 2023 yılı itibariyle yaklaşık 30 firmamız Irak ile ticaret yapıyor. Trafo, dalgıç pompa, tarım ürünleri ve ekipmanları, gıda ürünleri, canlı hayvan, aşı, tarımsal sulama ekipmanları, temizlik ürünleri ve mobilya başlıca ihraç kalemlerimizdir. Odamız tarafından 2023 yılında Irak için 227 adet belge düzenlendi” diye konuştu.
Irak’ın ithalatında Erbil’in payı her geçen gün artıyor
Kurdistan bölgesindeki yatırım fırsatlarına ilişkin değerlendirme yapan Mehmet Yetim, şöyle konuştu: “Erbil, tarım, sanayi ve yüzyıllar boyunca buğday ve arpa ekimiyle ünlü bir şehirdir. Kent, hayvancılıkta ve hayvansal ürünlerin bolluğunda Irak'ta birinci sırada yer alıyor. Dağlık alanlar üzüm, nar, incir, akçaağaç, elma ve cevizle ünlüdür. Şehirde yüzlerce fabrika var. Erbil şehri Irak'ta ticaretin en güçlü çekim merkezlerinden biridir. Yurt dışından ithal edilen malzemeler Erbil üzerinden geçip Irak'a ulaşıyor. Nüfusun çoğunluğu tarım, sanayi ve ticarette çalışmakta olup, bunların büyük bir kısmı devlet işverenidir. Yaptığımız ziyaretlerde ilimizde üretimi yapılan ve ticarete konu olan ürünlerin tanıtımlarını gerçekleştirdik. 6 üyemiz bu ziyaretlerde 12 firma ile yeni iş bağlantıları kurdu. İlimiz 6. Teşvik Bölgeleri kapsamında yer aldığından dolayı yatırım yapmak isteyen girişimcilere KDV muafiyetinden vergi indirimine, sigorta prim desteğine kadar birçok alanda destek sağlıyor. Bu noktada Kürdistan bölgesi ve Irak’a olan tedarik hattında önemli yatırım fırsatları barındırıyor.”
Şanlıurfa tarım, turizm ve sanayi alanında yeni fırsatlar sunuyor
Şanlıurfa’daki yatırım fırsatlarına da dikkat çeken Başkan Yetim, Şanlıurfa OSB’de 430 fabrikada aktif üretim yapıldığını 156 fabrikanın inşaatının da hızla devam ettiğini aktardı. Yeni kurulan Şanlıurfa Gıda İhtisas OSB ile Şanlıurfa Besi OSB’de endüstriyel gıda üretiminin yeni yatırımlarla güçlenmeye devam ettiğini ifade eden Yetim, Urfa’nın ayrıca geniş ve sulanabilir tarım alanlarıyla Türkiye’nin en büyük tarım kentlerinin başında geldiğini bildirdi. Başkan Yetim, “Pamuğun yüzde 44’ü, fıstığın yüzde 46’sı, mercimeğin yüzde 35’i, mısırın yüzde 10’ü ilimizde üretiliyor. Bunun haricinde, Urfa 12 bin yıllık tarihi olan, tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe ve Göbeklitepe’den daha eski olduğu değerlendirilen Karahantepe ile turizmdeki iddiasını güçlendiriyor. Kurdistanlı misafirlerimizi kentimizde ağırlamak için bölgedeki seyahat acenteleriyle bağımızı daha da güçlendireceğiz. Kültür, tarih ve gastronomi alanında ciddi bir potansiyel yaratmayı hedefliyoruz” dedi.