Salgında Mersin’de 1100 işletme kepenk indirdi

MESOB’un Esnafın Corona Haritası çalışmasına göre mart ayından bu yana 1100 işletme kepenk indirdi. MESOB Başkanı Talat Dinçer, salgın nedeniyle ilk etapta alınan tedbirler döneminde Mersin’de faaliyetini durduran 15 bin esnafın aylık 60 ila 90 milyon lira gelir kaybına uğradığını açıkladı.

MERSİN-DÜNYA

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB), pandemi sürecinde kentte esnafının durumunu ortaya çıkarmak için ‘Esnafın Corona Haritası’ adında bir çalışma yaptı. Haritada ortaya çıkan tabloyu değerlendiren MESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle ilk etapta alınan tedbir ve yasaklar döneminde Mersin’de faaliyetini durduran 15 bin esnaf sanatkârın aylık 60 ila 90 milyon lira gelir kaybına uğradığını açıkladı. Bu süreçte 45 bin üzerinde kişinin ise istihdamdan çekildiğini belirten Talat Dinçer, mart ayından bu yana 1100 işletmenin kepenk indirdiğini vurguladı. Kış öncesi alınacak tedbirlerin esnaf-sanatkarların yaşaması için hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Başkan Dinçer, merkezi hükümet ve yerel idarelerin gerekli destek, hibe ve yardımlarını acilen planlanması gerektiğini ifade etti.            

15 bin esnaf faaliyetini geçici olarak durdurdu

Pandemi sürecinin en önemli etkisinin mal/hizmet üretimi ve satış sürecindeki aksamalara yansıdığını belirten Talat Dinçer, “Esnaf ve sanatkarlarımız, ürettiği mal ve hizmetleri satamadıkları her gün kira, elektrik, su, telefon, vergi vb. zorunlu giderler dahil olmak üzere, tedarikçilerinin alacakları ve üretim maliyetleri karşılayamamıştır” diye konuştu. Esnafın bu süreçte ayrıca yanlarında çalışanlarının maaşlarını ödeyemediğini dile getiren Dinçer, şöyle devam etti: “Bu nedenle belirli bir süre sonra yanlarında çalışanların işten çıkarılması durumuyla karşılaşılmış ve en nihayetinde işletmeler kapanmıştır. Bunun sonucu 15 bin işletmemiz geçici faaliyetini durdururken, 45 bin kişi de istihdam dışı kaldı.”

 Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yapılan son çalışmada COVID-19 nedeniyle kapanan işletmelerin haritasının çıkarttıklarını sözlerine ekleyen Talat Dinçer, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Salgının başlangıç dönemini dikkate aldığımızda Mart ayından bu yana bin 100 esnaf-sanatkarımız kepenk indirdi. Corona haritaları hastalığın bulaşma durumunu gösterirken bizim hazırladığımız ‘Esnafın Corona Haritası’ ise esnaf-sanatkarlarımızın kepenk kapattığını, işletmelerine son verdiklerini göstermektedir. Kışa girerken alınacak tedbirler esnaf-sanatkarlarımızın yaşaması için hayati öneme sahiptir. Bu kapsamda başta merkezi hükümetimiz olmak üzere yerel yönetimlerimizden gerekli destek, hibe ve yardımların planlanması gerekmektedir.”

Asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü!