Meyve sebze mamullerinde ihracat 1 milyar dolar
Taze çileğin ortalama ihraç fiyatının 2022’de 0,82 dolar iken, çilek reçelinin 1,67 dolar, dondurulmuş çileğin ise 2,16 dolar olduğunu hatırlatan TİM Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, bu örneğin meyve sebze mamulleri sektöründe katma değerin önemini gösterdiğini anlattı.
Haber Merkezi |DUYGU GÖKSU / İZMİR
Türkiye geneli meyve sebze mamulleri ihracatı 2023 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar basında yüzde 20, değer bazında da yüzde 7 azaldı. 897 bin tonluk ihracattan elde edilen gelir 1 milyar 70 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, kayda bağlı ihracatın yeniden düzenlenmesi ve hammadde temini gibi sorunların çözülmesiyle birlikte sektörün 2023 yılında 3 milyar dolarlık ihracata erişebileceğini söyledi.
Hedeflerin üzerinde bir yılsonu verisi görmek için yapılması gerekenleri aktaran Türkmenoğlu, “Kayda bağlı ihracatın yürürlükten kaldırılması ve şeker tedariki gibi hammadde, yardımcı malzeme temini sorunlarının çözülmesi, geçen yıla göre mevcut ve yeni girilen pazarlarda birim fiyatlarda elde ettiğimiz artışın korunması, miktardaki azalışın telafisi ile mümkün olabilir. Bunların yanı sıra, yılın ikinci yarısında gastronomi ekonomisi için atılacak önemli adımlarla birlikte ilk etapta 3 milyar dolar potansiyeline ulaşılabilir. Gastronomi ekonomisi uzun vadede ihracatımızı çok daha yukarılara taşır” ifadelerini kullandı.
Türkmenoğlu, meyve sebze mamullerinin gastronomi ekonomisine ve ülke tanıtımına katkısının büyüklüğüne işaret etti.
Sektörün yılsonu hedefinin 2 milyar 750 milyon dolar olduğunu aktaran Türkmenoğlu, “Yılın ikinci yarısında devletin üretim havzalarını artırma politikasıyla beraber, ham madde tedarikinin artması, kurların yükselmesiyle rekabetçi fiyat verebilme gücünü kazanabilmemiz müşterilerden talebi artıracak ve ihracat rakamlarına pozitif yönlü yansıyacak” dedi.
“Sanayiye elverişli üründe ihracat dengesi gözetilmeli”
Türkiye’nin mamul ihracatına giden ürünlerin imalatında kullanılan taze meyve sebze oranının toplam üretim oranına göre oldukça düşük olduğunu söyleyen Türkmenoğlu, taze meyve ve sebze ihracatıyla mamul ürün olma vasfına sahip sanayiye elverişli ürünlerin ihracat dengesinin gözetilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkmenoğlu, mamul üretiminin girdisi olan taze kornişon, kapya biber gibi ürünlerin hiçbir işleme tabi tutulmadan ihracatla başka ülkelere gönderilmesinin mamul girdilerinin azalması bakımından katma değerli ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi.
“C şeker talepleri karşılanmalı”
Firmaların ihracat amaçlı gıda ve içeceklerde kullanılmak üzere temin ettikleri C şeker taleplerinin karşılanmasının önemine dikkat çeken Türkmenoğlu, “Öncelikle C şekeri arzının sağlanması, rekabete elverişli fiyatlardan şeker temin edilmesiyle beraber aynı zamanda gün geçtikçe artan ihtiyacın karşılanması için şeker üretimin planlanması gerekiyor. İhracatçılarımız ancak bu şekilde global pazarda rekabetçi olma şansını yakalayabilir” dedi.
Meyve sebze mamullerinde birim fiyatlar artıyor
İhracat ürünlerindeki birim fiyatlar; meyve sularında 2,03 dolara, turşularda 1,21 dolara, meyve konservelerinde 2,67 dolara, sağlıklı atıştırmalıklarında yer aldığı nitelikli ürünler ve infüze meyve grubunda 5,60 dolara çıktı.
Birim fiyatların artmasının katma değerli ihracat açısından büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Türkmenoğlu, “Taze çileğin ortalama ihraç fiyatı 2022 yılında 0,82 dolar iken, çilek reçelinin 1,67 dolar, dondurulmuş çileğin ise 2,16 dolar oldu. Çilek örneği, meyve sebze mamulleri sektörünün katma değer yaratarak ihracat gelirinin artmasındaki yerini gösteriyor. Global düzeyde yaşanan resesyon sonrasında dahi, yurtdışı pazarlarda gıda arzının sağlanmasında ısrarcı olan Türk ihracatçısı, sürdürülebilir ihracata önem vermesi, kaliteli ve sağlıklı gıda tedarikini sağlaması ile ihraç birim fiyatlarında artışı yakaladı.” diye konuştu.