Mersinli güzellik uzmanları iptal edilen haklarını istiyor
KHK ile 2017’de foto epilasyon yapma yetkisi alan güzellik uzmanları, Yargıtay’ın söz konusu kararnameyi bozmasıyla mağdur olduklarını belirtti. Yasakla birlikte Mersin’deki yaklaşık 400 işletme istihdamını düşürüp makinelerini satışa çıkarmaya başlarken, medikal malzeme sektörünün de ciroları yarı yarıya azaldı.
Haber Merkezi |Mehmet Nabi BATUK / MERSİN
Cumhurbaşkanlığı tarafından 2017 yılında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile foto epilasyon işlemleri ve diyot lazer epilasyon işlemi yapma yetkisi alan güzellik uzmanları, Yargıtay’ın kararı bozmasıyla zor günler yaşıyor.
Türk Dermatoloji Derneği’nin söz konusu KHK’nın iptali ile ilgili Danıştay’a açtığı davayı kazanmasının ardından, güzellik uzmanlarının foto epilasyon ve diyot lazer işlemi yapması yasaklandı. Reklamlarını durdurmak zorunda kalan güzellik merkezi işletmelerinin gelirleri yüzde 60 oranında azaldı. Güzellik merkezlerine makine ve sarf malzeme tedarik eden firmalar da finansal açıdan sıkıntılı bir sürece girdi.
Mersin’de 400 güzellik merkezi işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirten Mersin Güzellik Uzmanları Derneği (MERGÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Perihan Caner, sektör olarak kentte yaklaşık 800 kişilik istihdam sağladıklarını kaydetti. Mersin’in stratejik konumu, iklim avantajları nedeniyle ciddi bir nüfus hareketliliğine sahip olduğuna dikkat çeken Caner, sağlık turizmine de önemli bir katkı sunduğunu aktardı.
“Güzellik merkezlerinde ciddi makine stoku var”
Uygulanan yasak kararının hem bölgedeki işsizliği artıracağını hem sağlık turizmini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan Caner, “Güzellik uzmanlarına bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilen haklar, bir başka devlet aygıtı tarafından geri alındı. 100 binlerce kişinin hakları yok sayıldı. Güzellik uzmanları doktorlarla çalışmaya mecbur bırakılıyor. Bu bir ironi değil midir? Madem biz doktorlara bağımlı hale getirileceğiz. Bunca sene neden diploma almak için uğraşıp yüzlerce sertifika almak zorunda bırakıldık?” diye sordu.
Güzellik merkezlerinin 5 yıldır yüksek maliyetlerle milyon liralık makine yatırımları yaptığını kaydeden Perihan Caner, şöyle devam etti: “Şu anda foto epilasyon işlemlerinde kullanılan IPL (İntelse Pulse Light) cihazlar en düşük 100 bin TL değerle satılıyor. İşletmecilerimizin elinde ciddi bir makine stoku oluştu. Bu makine stoku nasıl değerlendirilecek? Üyelerimizin devam eden kredileri nasıl ödenecek? Tüm üyelerimiz mağdur edilmiş durumda. Bu mağduriyetin önüne geçilmezse ciddi bir ekonomik kriz oluşacak. Ülkemizdeki tüm güzellik uzmanları kuruluşları Türkiye Güzellik Uzmanları Federasyonu çatısı altında birleşti. Danıştay üzerinden yasal mücadelemiz devam ediyor.”