“Mersin’de Çukurova Havalimanı dışındaki, kamu yatırımlarının 2022 yılı bütçesi yeterli değil”

Cumhurbaşkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan 2022 Yılı Yatırım Programı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, söz konusu programda kent ile ilgili ulaştırma, tarım, enerji, sağlık ve eğitim ile ilgili projelerin yer aldığını aktardı.

Haber Merkezi |

MERSİN - Mersin’e yapılan her yatırımın hinterlandındaki illere de hizmet verdiğine dikkat çeken Ayhan Kızıltan, 2022 yatırım programında Mersin’de yeni bir yatırım olmadığını, hepsinin daha önce başlamış ve hala devam eden projeler olduğunu belirtti. Kentin sanayileşme alanında beklediği yatırımların ise programda yer almadığını ifade eden Ayhan Kızıltan, “Programda en temel eksiklerden birisi sanayileşme oranı her geçen gün artan, katma değerli bir üretime doğru giden kentimizin ne yazık ki 2022 yılında sanayi anlamında kamu yatırımı bütçesi olmaması. Ulaştırma, tarım, enerji, sağlık ve eğitimde planlanan yatırımlara ayrılan 2022 bütçelerinin de proje tutarlarının çok çok altında olması, bu yatırımların da planlanan tarihlerde bitmesinin mümkün olmadığını gösteriyor. Programda sadece Çukurova Havalimanı ile ilgili bağlantı yolu ve demiryolu bağlantılarına ayrılan bütçe yeterli. Diğer yatırımların söz konusu bütçe oranları ile zamanında bitmesinin mümkün görünmüyor. Burada Mersinlilere verilecek tek sevindirici haber Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 2023’te tamamlanacak olması” dedi.

Mersin’e yapılan her yatırım aynı zamanda hinterlandında bulunan tüm illerin hizmetine sunulduğunun altını çizen Ayhan Kızıltan, şöyle konuştu: “Mersin Limanı kentimizin toplam 5-6 milyar dolarlık dış ticaret yükünü taşırken, Adana’dan Gaziantep’e, Kayseri’den Hatay’a, Niğde’den Konya’ya kadar bölgenin en az 25-30 milyar dolarlık dış ticaretini taşıyor. Şimdi sormak isterim Mersin Limanı sadece Mersin’in midir? Mersin Serbest Bölgesi sadece Mersin’e mi hizmet veriyor? Yapımı bittiğinde Türkiye’nin en büyük kargo kapasiteli havalimanı olacak olan Çukurova Havalimanı sadece Mersin firmalarına mı hizmet verecek, yoksa bölgenin gücü mü olacak? Kalkınma Planında vurgulanan Ana Konteyner Limanı eğer Mersin’e geciktirilmeden yapılırsa, kapasitesi dolmak üzere olan Mersin Limanı’nın 5 katı fazla taşıma kapasitesine sahip olacak, yani 12 milyon TEU bir kapasite. Sormak isterim, bu konteyner limanı sadece Mersin’e mi hizmet verecek? Mersin o kadar önemli bir konumdaki, üretim anlamında, ihracat ve pazarlar anlamında, hinterlandındaki kentlere hizmet veren bir kent oldu. Mersin’e yapılan yatırımların üretim, ihracat ve istihdam anlamında bölgeyi yeni bir Marmara yapacağı unutulmamalıdır.”

Zeytinyağında 'var yılı'na girildi: Fiyatlar nasıl etkilenir, düşüş görülür mü? Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Bir ilimizde yanardağ riski! Bilim insanları magma odaları keşfetti: Püskürme ihtimali gündemde EYT'liler risk altında! Uzmanı tarih vererek uyardı: Hak kaybına neden olabilir Aile ve coğrafya etkisi: Zengin doğmak mı, aklını kullanarak zengin olmak mı? Apple Watch'unuzun pil ömrünü iki kat artıracak. Şarj sorununu tarihe karıştıracak 10 etkili ayar