Livzara ile sertifikalı pamuk tohumu pazarındaki payını yüzde 30’a çıkaracak
Şanlıurfa’da sertifikalı tohum sektörünün önde gelen markalarından biri olan Livagro Tohumculuk, 2018 yılında piyasaya sunduğu Livzara markalı sertifikalı pamuk çeşidi ile büyümesini sürdürüyor. Firma, kuraklığa ve tuzlu topraklara dirençli yapısıyla pamuk çeşidi çiftçiler arasında hızla yayılan Livzara ile Türkiye sertifikalı pamuk tohumu pazarındaki payını önümüzdeki yıl yüzde 30’a çıkartacak.
Haber Merkezi |MEHMET NABİ BATUK / ŞANLIURFA
Şanlıurfa’da 2004 yılından bu yana hububat, bakliyat ve yağlı tohum çiftçilerine tohum üreten Livagro Tohumculuk, mercimek, arpa ve buğdayın ardından pamuktaki 4 sertifikalı çeşidiyle büyümesini sürdürüyor. 2018 yılında piyasaya sunduğu Livzara ile Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hızlı bir yükseliş ivmesi yakalayan firma, önümüzdeki yıl sertifikalı pamuk tohumu pazarındaki payını en az yüzde 30’a çıkarmaya hazırlanıyor. Firma ayrıca Çukurova bölgesine özel olarak geliştirdiği Eliza çeşidiyle bölgede büyümeye hazırlanıyor. Livagro Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Talmaç, uzun bir süredir yabancı tohum firmalarına fason üretim yaptıklarını belirterek, önümüzdeki süreçte kendi markalı ürünlerine yöneleceklerini söyledi.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekaresi kapalı toplamda 22 bin metrekare alan üzerine kurdukları 2 fabrikalarında yıllık 6 bin ton sertifikalı tohum üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydeden Bilal Talmaç, “Livzara pamuk çeşidinin sahadaki başarısıyla birlikte kapasite kullanım oranlarımız yüzde 70’e ulaştı. Kendi markamızla yıllık üretimimiz 1.000 tonu aştı. Önümüzdeki süreçte etaplar halinde kendi markalı üretimlerimize ağırlık vereceğiz. Livzara ile geride bıraktığımız pamuk üretim sezonunda Ege’deki pazar payımız yüzde 12’ye Güneydoğu Anadolu’daki pazar payımız da yüzde 12’ye ulaştı. Önümüzdeki süreçte bu pazarlardaki payımızı en az yüzde 30 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için gerekli hazırlıkları şimdiden tamamladık” dedi.
Livzara ile Menemen’de dönüm başı 770 kilogram verim sağlandı
“Ar-Ge’deki temel mottomuz: sürdürülebilirlik”
Sektördeki en büyük rekabet güçlerinin Harran’da 170 dönüm arazi üzerine kurdukları tohum Ar-Ge istasyonları olduğunu kaydeden Bilal Talmaç, her yıl 600 farklı tohum çeşidini melezleyerek yeni nesil tohumlar geliştirdiklerini söyledi. Ar-Ge’deki temel mottolarının sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine karşı dayanıklı çeşitler olduğunu ifade eden Talmaç, şöyle devam etti: “Ar-Ge’de küresel piyasaları baz alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Küresel pamuk piyasası düşük maliyetle üretilen sentetik materyaller nedeniyle geriliyor. Bu alanda sektörün elini güçlendirebilmek için pamuk üretiminde kayıpları azaltacak yeni özellikler geliştiriyoruz. Ürünlerimizi sıcaklık, kuraklık, tuzluluk ve hastalık toleranslarını en aza indirgeyecek çalışmalar yapıyoruz.”