Körfez Döküm, Avrupa Mühendislik Merkezi ile ileri teknolojik çözümler sunuyor
Çimento, enerji ve madencilik sektörleri için yüksek alaşımlı çelik döküm üretimi yapan Körfez Döküm, 2021 yılında Rusya, Afrika, Amerika ve Uzak Doğu pazarlarına ağırlık vererek ihracat yaptığı müşteri sayısını 400’e çıkardı. Şirket, kontrollü kapasite artışıyla ihracat gelirlerini yükseltmeyi hedefliyor. Yeni açtığı Avrupa Mühendislik Merkezi ile teknolojik çözümler sunuyor.
Haber Merkezi |Ceylan DEMİR
KOCAELİ - Dünyanın farklı yerlerinde bulunan ofisleri ve kurduğu geniş temsilcilik sistemi ile 5 kıtada, 70 ülkeye ihracat yapan şirket, Avrupa’da kurduğu mühendislik merkezi ile ileri teknolojili mühendislik çözümleri sunarak, özellikle çimento ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerinin ihtiyaçlarına hızlı, etkin ve işletmelerin verimliğini artıran çözüm önerilerinde bulunuyor. Körfez Döküm Fabrika Müdürü Mustafa Yeğin, “Körfez Döküm, kontrollü kapasite artışıyla gerek ihracat oranını gerekse ihracat gelirlerini artırmak için çalışmalarına devem ediyor. Müşterilerinin ihtiyacı olan çözümleri ticari ürün, montaj ve test imkanlarıyla sağlayarak, global rakiplerinin önüne hizmet konusunda da geçmiş bulunuyor. 2021’de müşteri sayımızı 400’e çıkarak, pandemi etkisiyle de artan müşteri portföyünü kalıcı kılmak ve artırmak için müşterilerinin soru ve kendi sorunlarının çözümünde yanında olduk” açıklamasını yaptı.
Tesislerini Endüstri 4.0 doğrultusunda geliştirdi
Demir çelik sektöründe gelişimin sürekli olması gerektiğinin altını çizen Yeğin, tesislerini endüstri 4.0 doğrultusunda geliştirdiklerini ve alanında uzman kadrolarının gelişimini sürdürmek için yenilikçi eğitimlerle insan kaynağına yatırım yaparak, dinamik bir iş ortamı oluşturduklarını belirtti. Körfez Döküm'ün, üretim sistemine entegre ettiği bi-metal parça döküm, kompozit döküm ve savurma döküm gibi gelişmiş teknolojiler sayesinde küresel pazarlardaki rekabet gücünü her geçen gün artırdığını vurgulayan Mustafa Yeğin, "Aynı zamanda üretilen ürünlerin, kalite kontrol süreçlerine büyük önem veren Körfez Döküm için kalite, son kontrolden çok daha fazlasıdır. Firmamız, kalite süreçlerini hammadde girdisi ile başlatmakta, üretim boyunca ve sevk sonrasında da devam ettirmektedir. Körfez Döküm ailesinin her üyesi, Körfez Döküm’ün kurumsal kalite anlayışını benimsemekte ve sürdürülebilir çevre politikalarına uygun yüksek kaliteli çözümler sunmaya özen gösteriyoruz" ifadesini kullandı.
Körfez Döküm’ün yeniliklere uyum ve zorluklar ile başa çıkma başarısını anlatan Yeğin, “Sahip olduğumuz Know-How’lar, Ar-Ge çalışmaları, proses ve ürün geliştirme çalışmaları, uyguladığımız yalın üretim felsefesi yeniliğe ve geliştirmeye hevesli bir organizasyon olmamızı sağlıyor” dedi. İç ve dış zorluklar için mutlaka bir “B” planı oluşturduklarını söyleyen Yeğin, hazırladıkları yalın üretim kurallarına göre detaylı, gerçek zamanlı veri sunan indikatörler üzerine yaptıkları iç yazılımlar ve üst yönetim ile sürekli sahada olduklarını belirtti.
Dünyanın en büyük çelik ürünleri üreticisi konumunda olan Çin’de çelik tüketiminin dünya ortalamasında geçen seneye göre azalması, müşterilerin tüketim noktalarına yakın dış kaynaklara veya kendi ülke kaynaklarına yönelmesine neden olduğunu belirten Yeğin, “Türkiye için beklenen artış oranı yaklaşık yüzde 17. Önemli olan bu artışı, müşteri çeşitliliğini, kontrollü ve kaliteli büyüme ile kalıcı hale getirmek. Yüksek borçlanma oranlarıyla büyümenin riskli olabileceğini, artan enerji girdilerinin sebebiyet verdiği maliyet artışının da sektördeki global rakiplerimizle rekabet gücümüzü negatif etkileyeceğini düşünüyorum. Bahsettiğim büyümeyi, sadece fason üretim büyümesi olarak değil, beraberinde mühendislik ve hizmet büyümesi olarak da sağlamalıyız” dedi.
ERP sistemiyle müşterilerin beklentilerine karşılık verdiklerini ifade eden Yeğin, “Aktif 40 bin üzeri modelimiz var. Müşteri ve ürün çeşitliliğindeki artışa bağlı olarak anlık bin 800 çeşit ürün üretiyoruz. Endüstri 4.0 için gerekli olan veri hafızasını oluşturuyoruz. RFID sistemleriyle veri toplama, veriler ile dinamik hat dengeleme ve planlama, envanter planlama, tüm gerçek zamanlı göstergelerin ilgililerin cep telefonuna ulaşımı, yatırımlarda simülasyon sonuçlarına göre planlama, en ileri teknolojilerin uygun şekilde sisteme uyarlanması ve etkin kullanılması, uzak erişimler ile ekipman servis ve kontrollerinin yapılması gibi birçok konuyu sürekli takip ediyor ve geliştiriyoruz” diye konuştu.