Konya, 9 aylık ihracatta rekor kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2024 yılı Eylül ayı ve ilk 9 aylık dış ticaret verilerini açıkladı. Ocak - Eylül dönemini kapsayan yılın ilk üç çeyreği ihracat rakamlarına göre Konya ihracatını yüzde 6,1 artırarak 2 milyar 608 milyar dolar ihracat yaparak yeni bir rekor kırdı.

Haber Merkezi |

MUHAMMET YİĞİTOĞLU / KONYA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2024 yılı ilk üç çeyreği dış ticaret verilerini açıkladı. Açıklanan verilere gör Konya’nın ihracatı ilk üç çeyrekte yüzde 6,1 artarak 2,608 milyar dolara yükseldi. Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 1,69’a yükselten Konya’nın Eylül ayı ihracatı ise yüzde 7,3 azalarak 301 milyon 865 bin dolar oldu.

“Yıl sonunda yeni bir rekor kıracağız”

TİM tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen. Konya’nın bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracat rekoru kırdığını aktararak, “Konyalı sanayicilerimiz 9 aylık dönemde ihracatımızı, yüzde 6,1 artırmayı başardı. Böylece 2 milyar 608 milyon doları aşkın ihracat ile tüm zamanların en yüksek Ocak-Eylül dönemi ihracatını gerçekleştirdik. İhracatta yakaladığımız bu başarı ivmesi ile yıl sonunda yeni bir rekor kıracağız. Şehrimize bu onuru yaşatan tüm sanayicilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İhracatta liderlik otomotiv endüstrisinde

İhracatın sektörel bazdaki değişimi hakkında da bilgiler veren Başkan Büyükeğen, Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ilk üç sektörün sırasıyla otomotiv endüstrisi, makine ve aksamları sektörü ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü olduğunu söyledi. Otomotiv endüstrisi sektörünün bu dönemde 663 milyon 125 bin dolar ile Konya’nın ihracat lideri olduğu bilgisini paylaşan Büyükeğen, “İkinci sırada yer alan makine ve aksamları sektörümüz 631 milyon 511 bin dolar, üçüncü sırada yer alan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörümüz de 293 milyon 439 bin dolar ihracat gerçekleştirdiler. Ayrıca ihracatımızın dördüncü sırasında iklimlendirme sanayi yer alırken, beşinci sırada da demir ve demir dışı metaller sektörü yer aldı” ifadelerini kullandı.

Başkan Büyükeğen, KSO olarak şehrin ihracatını artırmak ve yeni pazarlara açılmasını desteklemek için düzenledikleri ikili iş görüşmeleri, yurtdışı fuar gezileri, ihracat odaklı eğitimler ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projeleri başta olmak üzere diğer projelere de devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“Son çeyrekte daha yüksek ihracat gerçekleşecektir”

TİM tarafından açıklanan ihracat verilerini değerlendiren Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, “Ocak – Eylül dönemini kapsayan yılın ilk üç çeyreğinde Türkiye'nin ihracatı yüzde 3,2 artarken aynı dönemde Konya'nın ihracatı yüzde 6,1 artarak 2,608 milyar dolara yükseldi. Şehrimiz 2024'ün son çeyreğinde daha yüksek oranda ihracat gerçekleştirecektir. İhracatımıza katkı sağlayan tüm firmalarımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Asgari ücret, emekli, memur zammı ne kadar olacak? İşte olası rakamlar Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Audi'nin Brüksel fabrikasına alıcı bulunamıyor Otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar düştü Sıfır otomobil fiyatlarına zam geldi: İşte marka marka güncel fiyatlar... Şirket aracı ile yapılan aşırı hız işten çıkarma sebebi sayılıyor!