İzmit Körfezi’ne biyoçeşitliliği artırmak için yapay resif bırakıldı
İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliği artırmak isteyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi denize 100 yapay resif bıraktı. Gebze Eskihisar’da yapılan törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi'ni koruma çalışmalarında en ciddi adımları Kocaeli’nin attığını vurguladı.
Haber Merkezi |SÜHEM BEYAZ / KOCAELİ
İzmit Körfezi'nde yapay resif bırakılabilecek alanların belirlenmesi için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile çalışma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi denize 100 yapay resif bıraktı. Eskihisar Sahili'ne yapay resif bırakılması kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje için Gebze ilçesi Eskihisar Balıkçı Barınağı önünde "Yapay Resif Bırakma Programı" düzenlendi. Programa, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hasan Soba, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Recep Kaya ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
500 bin metreküplük çamur, deniz ekosisteminden alındı
İzmit Körfezi'nin korunmasına yönelik çalışmaların önemine değinen Büyükakın, “Ağırlıkları 1,7 ile 1,5 ton arasında değişen yapay resifler hocalarımızın belirlediği alanlara bırakacağız. Aynı zamanda, İzmit Körfezi’nin ucunda çamur temizliği yapılıyor. Şu ana kadar 500 bin metreküplük çamur deniz ekosisteminden alındı. İlk etapta 1 milyon metreküp çamur alınacak. Bu çalışma deniz ekosistemini canlandıracak, deniz temizliğini hızlandıracaktır. Bir yandan balıklandırma çalışması, ODTÜ ile Marmara Denizi’nin dijital ikizini yapma çalışmamız devam ediyor” dedi.
Evsel atıkların yüzde 53’ü ön arıtma ile Marmara Denizi’ne bırakılıyor
Gerçek manada dokunuşları sadece Kocaeli olarak biz yapıyoruz diyen Büyükakın, “Marmara Denizi temizlenmedikçe, denizin temizlenmesi mümkün değil. İstanbul adım atmadıkça azot ve fosfordan kurtulmak mümkün değil. Tekirdağ Ergene Havzasında endüstriyel, Susurluk Havzasında ise tarımsal kirlilik devam ediyor. Bu konuda ciddi adımlar atılmalı. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar 42 bin adet levrek, çipura ve kalkanı denize bıraktık. Bu çalışma denizdeki biyoçeşitliliği artıracaktır. Daha önce gemi batırmıştık şimdi de yapay resif batıracağız” dedi.