İşletmeler sermaye kaybından endişeli
Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD), geleneksel üye buluşması, “Ekonomide ufuk turu” başlığıyla Bodrum Eşraf Bar Grill’de gerçekleştirildi. Toplantıya, DÜNYA Üst Yöneticisi Hakan Güldağ konuşmacı olarak katıldı.
Haber Merkezi |Duygu GÖKSU
MUĞLA - BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, yürüttükleri istatistik çalışması hakkında bilgilendirme yaparken, Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin de önümüzdeki 3 ay içerisinde işletmelerde ciddi oranda batışlar olacağını öngördüklerini söyledi.
Mersin, işletme sermayelerinin tükendiğine dikkat çekerek, “Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde nedenle ciddi batışlar olacak. Büyüklerimiz enflasyon düşmeye başladı, yıl çok iyi geçecek diyorlar ama benim görüşüme göre 2022 yılı çok parlak geçmeyecek. Zamlar ardı ardına geliyor” dedi.
BESİAD 12. dönem olarak çalışmalarını paylaşan Nazlıoğlu, “Çok önem verdiğimiz BESİAD istatistik çalışmasını tamamladık. 3 fazdan oluşan çalışmanın 1'incisini tamamladık. Örgütsel çevikliğin optimum düzeyde devam ettirilebilmesi, güncel girişimcilik modellerinin projelendirilebilmesi, geleceğe daha emniyetli hazırlanmamızı sağlayabilmek amaçlarıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 1'inci fazda 169 üyemizden 115 üyemiz bu çalışmaya katıldı, çalışmamızı yüzde 68 oranla tamamlamış olduk. Faz 2 çalışmamızda güvenli girişimcilik, güç birliği yapılacak alanları açık ve doğru tespit edecek verileri elde etmeyi amaçlıyoruz. 3'üncü fazda da tüm verileri kullanarak stratejik bir planlama yapmayı amaçlıyoruz" dedi.
Ekonomi yönetiminin tüm unsurlarının dışarıdan para girişini istemediğini ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kaynaklarıyla yola devam etme yaklaşımı içerisinde olduklarını söyleyen Güldağ ise, “Ekonomi yönetimi TCMB kaynaklarıyla piyasaya para aktararak yola devam etme ve döviz meselesini TCMB kaynakları üzerinden çözme yaklaşımı içerisindeler. Açık piyasa işlemleriyle, TCMB’nin verdiği para toplam kredilerin yarısına geldi. Eximbank üzerinden de oradaki kredileri artırarak döviz rezervlerini biriktirmeyi düşündüler. Faizlerin aşağı çekilmesinin nedeni bu ortamı da oluşturmaktı. Faizler aşağı çekildiğinde Türkiye’ye dışarıdan para girişinde yavaşlama olacağı netti” değerlendirmelerinde bulundu.
2022’de ucuz bir dünya görünmediğini, yılın ikinci yarısında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarını azaltması durumunda emtia üzerinde baskı yapacağını ifade eden Güldağ, “Bu durumda emtianın gerileyebileceği yönünde beklentiler var. Dünyadan da enflasyonu ithal edeceğiz. Belki yüzde 60’a doğru çıkacak bir enflasyonla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.