İPUD’un hedefi pamuk sektörünün tamamını dönüştürmek
Türkiye’deki pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun iyi pamuk standardında üretilmesini sağladıklarını belirten İPUD Başkanı Fuat Tanman, bunun yeterli olmadığını, İyi Tarım Uygulamaları alan üretici ve bu pamuğu kullanan sanayicinin uluslararası sürdürülebilirlik etiketiyle ürününü satma imkanına sahip olacağını söyledi.
Haber Merkezi |DUYGU GÖKSU / İZMİR
İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “Türkiye’de Sürdürülebilir Pamuk Değer Zincirlerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında Türkiye ve yurtdışından birçok sektör paydaşını İzmir’de buluşturdu. İyi pamuk (better cotton) üretimi ile ilgili sektörün farklı bileşenlerinin bir araya geldiği Sürdürülebilir Pamuk Tedarik Zinciri Buluşması’nda konuşan İPUD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tanman, İPUD’un Türkiye’deki pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun iyi pamuk standardında üretilmesini sağladığını belirterek, “Bu yeterli değil, yolumuz çok uzun. Hedefimiz tüm sektörü dönüştürmek. Bunun en iyi yöntemlerinden biri Tarım Bakanlığı’nın bu standardı benimseyerek, Ulusal İyi Tarım Uygulamaları standardı ile eşdeğerliliğinin sağlanması” diye konuştu.
“Üretim artarsa talep de artar”
Dünyada 22 ülkede ve 2 milyondan fazla çiftçi tarafından uygulanan iyi pamuk standardının, pamukta ticarete konu olan en yaygın sürdürülebilir pamuk standardı olduğunu vurgulayan Tanman, “2022-23 sezonunda 5.4 milyon ton iyi pamuk üretiminin 2,6 milyon tonu marka ve perakendeciler tarafından tedarik edildi. Dünyada iplikçi talebi 3,4 milyon ton iken, Türkiye’deki iplikçilerin talepleri ise 257 bin tona yükseldi. Türkiye’deki üretim artarsa, Türkiye’den talep edilen rakam da artar” diye konuştu.
Tanman, dünya pamuk üretiminde en yaygın sürdürülebilirlik projesi olan Better Cotton’ın Türkiye’de yaygınlaşmasının hem doğaya ve çiftçiye, hem de bu hammaddeyi kullanan tekstil ve hazır giyim sektörlerine avantaj sağlayacağını söyledi.
Pamuk endüstrisinde 4 temel noktayı işaret eden Better Cotton Genel Müdürü Alan McClay ise, “Birincisi izlenebilirlik, inanıyorum Türkiye bu anlamda iyi bir noktada. İkincisi, sertifikasyon. Üçüncüsü ise onarıcı tarım. Dördüncüsü ise piyasada yaratılan etki. Better cotton özellikle sürdürülebilir bir gelişim yaratılması açısından önemli bir şans” dedi.