İhracatçı kriz içinde krizle boğuşuyor

Boş konteyner sorunu yaşayan ve ülkeye geri dönüş yapmayan TIR'lar nedeniyle önünü göremeyen ihracatçı korkuyor.

FİKRİ CİNOKUR

Çin Halk Cumhuriyeti'nde başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını nedeniyle sınır kapılarının kapalı olması, ham madde girişi olmaması, boş konteyner bulunmaması gibi nedenlerden dolayı ihracatçı kriz içinde krizle mücadele ediyor.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkan Yardımcısı Ergin Civan, koronavirüs salgını nedeniyle, Dünyanın en fazla konteynerine sahip Çin'den diğer ülkelere boş konteyner gönderilemediğini söyledi.

İhracatçının mal satmak için çalıştığını ancak lojistik sektörünün boş konteyner  bulamadığını bu nedenle de ihracatın aksadığını belirten Civan, hammadde açısından da Çin'in en büyük ülke konumunda bulunduğunu kaydetti. Ergin Civan, özellikle gübre üretimi yapan fabrikalar açısından doldukça zor bir duruma gelindiğine dikkat çeken Ergin Civan, şöyle devam etti.

''Bulgaristan kapısı açık ama ne olacağı belli değil. İhracatçı önünü göremiyor, korkuyor. Çin'den boş konteyner dönüşü yok. Gübre fabrikaları için hammadde girişi de olmayınca bu işletmelerin durumu da güçleşiyor. Eğer hammadde girdisi olmazsa bazı gübre fabrikaları üretime ara verebilir. Yurtdışına çıkış yapan TIR'lar da koranavirüs salgını nedeniyle ülkeye giriş yapamıyor. TIR sıkıntısı yaşanıyor. İhracatçı kriz içinde krizle mücadele ediyor.''

Ülke ve dünya ekonomisi açısından 2020 yılının çok zor geçeceğini  belirten Ergin Civan, bir an önce ekonomik önlem paketinin açıklanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Hoşgeldin faizleri yükselişe geçti, yatırımcılar soluğu bankada aldı Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Meteoroloji uzmanı açıkladı: Soğuklar soba yaktıracak Okan Buruk'tan Fatih Terim'e cevap geldi: 'Bu sözler bana olabilir...' Gelir İdaresi Başkanlığı: Oyuncaklara ÖTV yok Terör örgütü lideri Gülen’in yeni adresi ifşa edildi! Evi 1 milyon dolar değerinde