Hilvan YEG, kadın girişimciler için marka ve satış altyapısı kuruyor
Hilvan’da geçen yıl üretici kadınların güçlendirilmesi için Hilvanlı Üreten Kadınlar Kooperatifi’ni kuran Hilvan YEG, kooperatife uluslararası bir marka kazandırarak hem geleneksel hem de dijital satış kanallarında güçlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Haber Merkezi |MEHMET NABİ BATUK / HİLVAN
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde yerel kalkınmayı güçlendirmek üzere 2019 yılında çalışmalarına başlayan Hilvan Yerel Eylem Grubu (Hilvan YEG) hayata geçirdiği vizyon projeleriyle Hilvan ve Şanlıurfa’nın tanıtımına katkı sağlamakla kalmayıp, ekonomik verilerin gelişimine aktif katkı sunuyor.
Zirai üretimde makine ekipman desteğinin yanı sıra Hilvanlı kadınları bir çatı altında toplayıp Hilvan’da ilk kooperatifin kurulmasına ön ayak olan Hilvan Yerel Eylem Grubu, Yönetim Kurulunda da kamu, STK, kooperatif, çiftçi, kadın ve genç temsilcileri de bulunduruyor. Hilvan Yerel Eylem Grubu Genel Koordinatörü Yusuf Yavuz, yerel kalkınma stratejilerinde LEADER yaklaşımı kapsamında projeler geliştirdiklerini söyledi.
Ayrıca yerel kurumlar, kamu ve özel ortaklıklar tarafından tabandan tavana yaklaşımı ile tanımlanmış alt bölgesel kırsal alanları hedefleyen projeler de geliştirdiklerini ifade eden Yusuf Yavuz, “Hilvan YEG alan bazlı yerel kalkınma stratejisi üzerine kurulmuş kuruluş olarak faaliyet gösteriyoruz. 2020 yılı ile 2024 yılını kapsayan süreçte 50 projeyi bölgeye kazandırdık. Ovacık köyündeki geleneksel şire üretimini yaygınlaştırmak için her yıl bağ bozumu ve şıra festivalini düzenliyoruz. Bu sene festivalimizin 4’üncüsünü düzenleyeceğiz. Ayrıca ürünümüzü geleceğe taşımak adına Hasenik Pestili’nin coğrafi işaret tescilini de aldık. Çiftçilerimize yeni nesil tarım teknolojileri alanında eğitimler veriyoruz. Özellikle basınçlı sulama sistemleri, güneş enerji sistemleri alanındaki eğitimlerimiz ile kaynak tasarrufu sağlayarak zirai üretimdeki verim oranlarımızı artırıyoruz” dedi.
Kadınların üretim altyapısı iyileştirildi
Bu güne kadar hayata geçirdikleri en katma değerli projelerinin Hilvanlı Üreten Kadınlar Kooperatifi olduğunu kaydeden Yusuf Yavuz, “Hilvanlı kadınlarımız bu kooperatif üzerinden aktif olarak gıda, tekstil, hazır giyim, deri ürünleri, hijyen kimyasalları, hediyelik malzemeler üretiyorlar. Kadınlarımıza ilk etapta makine ekipman ve malzeme desteği verdik. Hilvan YEG olarak onların ihtiyacı olan tüm makine ve ekipmanı eksiksiz bir şekilde tamamlamaya çalışıyoruz. Tekstil makineleri, nar sıkma ve salça makinesi ile kooperatifimizin üretim altyapısı daha da gelişti. Önümüzdeki süreçte kooperatifimizin daha büyük bir tesise taşınması için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Hilvanlı kadınlar için özel marka kuruluyor
Çiftçilere makine ekipman desteği devam edecek
Bölge çiftçilerini tecrübe aktarımı amacıyla yurt dışına götürdüklerini ifade eden Yusuf Yavuz, önümüzdeki süreçte bu gezilerin devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:
“Biber, domates, nar ürünlerinde iddialıyız. Türkiye’nin en yüksek yağ oranına sahip bademi bölgemizde yetişiyor. Yurt dışı gezilerimizde çiftçilerimiz farklı ülkelerdeki tarımsal üretim yöntemlerini inceliyor. Orada bölgemize uygunluğunu tespit ettiğimiz sistemleri ve teknolojileri kentimize getirerek uygulamaya çalışıyoruz. Tarım teknolojileri ve ekipmanları alanındaki desteklerimiz devam edecek. Nar üretimi yaygın olan 4 köyümüze nar ekşisi üretimini artırmak için makine desteğinde bulunduk. IPARD III programı kapsamında bu alandaki desteklerimiz artarak sürecek."