Gaziantep, ihracatta yılın ilk yarısını düşüşle kapattı
Gaziantep’in 2023 yılı Haziran ayı ve 6 aylık ihracatında düşüş yaşandı. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Mayıs ayında toparlama sürecine girilen kentten Haziran ayında yüzde 16,2 düşüşle 772 milyon 431 bin dolar, yılın ilk 6 ayında ise yüzde 10,1 oranında düşüşle 4 milyar 634 milyon 295 bin dolar olarak gerçekleşti.
Haber Merkezi |TALİP ÖZTÜRK/GAZİANTEP
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarına göre, Gaziantep'in 2023 yılı Haziran ayı ihracatı, 772 milyon 431 bin dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Gaziantep’ten toplam 4 milyar 634 milyon 295 bin dolar ihracat yapıldı. Gaziantep, bu verilerle hem aylık hem de dönemlik ihracatta 6. sırada yer aldı. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede Kurban Bayramı tatilinin yol açtığı eksik iş gününe rağmen 772 milyon 431 bin dolar olarak gerçekleştirdiklerini söyledi. İhracatta düşüş yaşandığını paylaşan Ünverdi, “Tüm zorluklara rağmen üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Teşvik ve desteklerin hayata geçirilmesinin önemi arttı”
“Vize süreci ihracatı olumsuz etkiliyor”
Schengen vizelerinde yaşanan sorunlara da değinen Yıldırım, şunları kaydetti: “Son aylarda vizelerde yaşanan ret oranlarının artması, randevu sürelerinin uzaması dış ticaret faaliyetlerimizin aksamasına sebep olmakta. Her kesimden vatandaşımızın, sanatçımız, sporcumuz, öğrencimiz, turistimiz, ihracatçımız için hem zaman hem maddi maliyet oluşturan vize engelini aşmak için bazı Schengen bölgesi ülkelerince uygulanan prosedürler de ayrı bir maliyet ve haksızlığa neden olmakta... Örneğin yüksek maliyetli VIP Vize uygulaması... Birçok üyemiz bu maliyete katlanmayı kabul etse de vizenin çıkma garantisi de yok. Bir diğer uygulama ise vize randevularında afetzedelere öncelik tanınması. Randevu önceliğinin haftanın belli günlerinde de ticari vize başvurularına uygulanması sürece hız kazandıracaktır.”
“Hedefimiz geçen yılki rakamlara ulaşmak”
“Depreme rağmen üretim altyapısını koruyabildik”
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin benzersiz büyüklükte bir depreme maruz kalmasına rağmen üretim kabiliyetini koruyabilmesinin güçlü bir sanayi altyapısının sayesinde olduğunu vurgulayan Kileci, Gaziantep’ten en fazla ihracat yapılan sektörlerin tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu açıkladı. Haziran ayında GAİB'e bağlı diğer illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise; Kahramanmaraş’tan 79 milyon dolar, Mardin'den 76 milyon dolar, Malatya'dan 30 milyon dolar, Diyarbakır'dan 18 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 15 milyon dolar, Kilis'ten ve Adıyaman’dan 7 milyon dolar gerçekleştirildiği açıklandı.