Gaziantep, ihracatta 6’ncılığa geriledi
Gaziantep, bu yılın mayıs ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 0,2 düşüşle 736 milyon 735 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk 5 ayında ise ihracatı yüzde 9,9 artışla 4 milyar 293 milyon 954 bin dolara yükselen kent, 5 aylık ihracat rakamlarıyla 6’ncı sıraya geriledi.
Haber Merkezi |Talip ÖZTÜRK / GAZİANTEP
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2022 yılı Mayıs ayı rakamlarına göre Gaziantep’ten 736 milyon 764 bin dolarlık ihracat yapıldı. 2020 yılından bu yana ihracatta ivme yakalayan kent, uzun bir aranın ardından ilk en çok ihracat yapan iller sıralamasında bir basamak geriledi. 2020 yılını beşinci sırada tamamlayan Gaziantep, aylık bazda en son 2021’in Ekim ayı ihracatında 6’ncılığa gerilemişti. Sonraki aylarda Gaziantep, Ankara’nın önüne geçerek 5’inci sırada yer almıştı.
“Kolaylaştırıcı tedbirler devreye alınmalı”
Artan maliyetlere de dikkat çeken ve tedbir alınması için büyük bir çaba içinde olduklarını belirten Ünverdi, şunları kaydetti: “Her platformda yüksek maliyetlerin sanayi sektöründe etkisini artırdığını anlatıyor, bu yönde önerilerimizi hazırlamış olduğumuz raporlar halinde ilgili mercilere iletiyoruz. Gaziantep ölçeğinde yaşanan ekonomik gelişmeler tüm Türkiye için belirleyici ve öncü göstergedir. Bugün şehrimiz üretim, ihracat ve istihdamı ile pandemiden buyana tüm sorunlarına rağmen üstün çaba göstermektedir. Sanayi ve ihracat ülkemiz ekonomisinin omurgasıdır. Ekonomimizi ayakta tutmak için üretimin desteklenmesi, maliyetlerin düşürülerek firmaların rekabet gücünün artırılması, kolaylaştırıcı bir dizi tedbirlerin devreye alınması gerekiyor. Gaziantepli sanayiciler olarak bizler üzerimize düşeni yapıyoruz, ülkemiz için taşın altına elimizi değil gövdemizi koymaya da hazırız.”
“Düşüşte iş günü kaybı etkili oldu”
“Güneydoğu’dan 189 ülkeye 5 milyar dolarlık ihracat”
Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, pastacılık ürünleri, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir-çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünlerinin yer aldığını belirtti. Kileci, GAİB'e bağlı Kahramanmaraş'ın 104,3 milyon dolar, Mardin'in 75,5 milyon dolar, Malatya'nın 30 milyon dolar, Diyarbakır'ın 23,4 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 19,5 milyon dolar, Adıyaman'ın 8,5 milyon dolar ve Kilis'in 8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.