“Endüstriyel yemek sektörü salgından güçlenerek çıkar”

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Coşkun Dönmez, yeni tip koronavirüs salgını sonrasında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ekonomik yaşamın köklü değişikliklere uğrayacağını söyledi.

BURSA (DÜNYA) - Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, yaptığı açıklamada salgın sonrasında ekonomik yaşamdaki olası yeni alışkanlıklar, uygulamalar ile ülkeler arası ilişkilerin nasıl şekilleneceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Dünyayı etkisi altına alan ve birçok ülkede ağır sonuçlara yol açan virüs salgını sonrasında insan yaşamının farklı yönlere evrileceğinin artık netleştiğini dile getiren Dönmez, salgının özellikle gıda sektörü üzerinde çok daha derin etkiler yaratmasının beklendiğini söyledi. Dönmez, özellikle önümüzdeki 2 yıllık süreçte üretim modelleri ve ürün maliyetlerinin artmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizerken, üretim yetersizliğine bağlı arz-talep dengesinin bozulabileceğini, ham madde fiyatlarının artmasına bağlı olarak da fiyat artışı yaşanabileceğini söyledi.

BUYSAD Başkanı Dönmez, virüsün bulaşma riskinin devam etmesi nedeniyle sunum ve hizmet şekillerinin de değişeceğini belirterek şunları söyledi: “Sunum ve hizmet şekilleri tekli ambalajlara girecek. Tek kişilik cliopak uygulamalı menüler artacak. Yardımcı ürünler ve sarf malzemeler tekli ambalajlarda sunulacak. İyi düzeyde olan sağlığa uygunluk standartlarının daha da arttırılması gibi yeni uygulamalar ile maliyetler yükselecek. Tabii ki bu da vatandaşa ya da sanayiciye direk yansıyacak. Ama bunlardan daha önemlisi insanlar salgın nedeniyle zorunu olmayan satın almalarını ötelemeye gidecek. İşletmeler eskiye göre daha verimsiz çalışacaklar. İşletmelerin sabit maliyetlerinin artması, zaten çok düşük seyretmekte olan yemek ve alternatif ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacak.”

“Sektörümüz zaten hazır”

Dönmez, değerlendirmesinde, salgın sonrası sürecin endüstriyel yemek sektöründe köklü değişikliklere yol açacağını düşünmediğini dile getirdi. Hazır yemek sektöründe sağlığa uygunluk standartlarının daha da yükseleceğini ve denetimlerin artacağını vurgulayan Dönmez, yeni dönemin endüstriyel yemek sanayisine olumlu etkilerinin de olacağını savundu. Bu sektördeki işletmelerin tüm bunlara hazırlıklı olduğundan ve birçoğunda yeni düzenlemelere geçildiğinden söz eden Dönmez, ancak yemeğini kendi yapan ve catering işini profesyonel yapmayan işletmelerin büyük olasılıkla sıkıntı yaşayacaklarını bildirdi. Dönmez, bu tür işletmelere profesyonel işletmelerden danışmanlık hizmeti almaları ya da mutfaklarını sektördeki bu işletmelere bırakmaları önerisinde bulundu.

"Avrupa’ya yakınlık Türkiye’nin avantajı"

Değerlendirmesinde sürecin Türkiye’ye bazı avantajlar sağlayabileceğine de değinen Dönmez, Batı ülkelerinin üretimde iş birliği yaptığı ortaklıklarda değişikliğe gidebileceğini, Avrupa’ya yakın olan Türkiye’nin durumu fırsata çevirebileceğini kaydetti. Dönmez, “Batı ülkeleri üretim çeşitlerini artırmak için kendilerine daha yakın ülkelere yatırım yapacaklardır. Fas, Tunus, Mısır gibi Kuzey Afrika ülkeleri ile Macaristan, Polonya ve Türkiye bu açıdan avantajlı duruyor. Ancak önce ekonomimizi stabil hale getirmeliyiz.” dedi. Dönmez, salgın sonrasında yeni ekonomik faaliyetler gelişeceğini ve yeni iş kollarının ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek, özellikle yeni enerji kaynaklarına yönelik çalışmaların hız kazanabileceğini söyledi.

Asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü!