DESMÜD Başkanı Demirtaşoğlu: İhracatçılarımız için pozitif ayrımcılık şart
Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, Konya’da düzenlediği basın toplantısında değirmencilik sektörünün yaşadığı problemleri, yeni rotası ve hedefleri hakkında konuştu.
Haber Merkezi |MUHAMMET YİĞİTOĞLU / KONYA
Türkiye’nin tahıl ambarı ve değirmencilik sektöründe lider konumda olan Konya’da bir araya gelen DESMÜD üyeleri, düzenlenen toplantıda sektörün geleceğini konuştu. Toplantıya DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, dernek üyeleri, yönetim kurulu ve basın mensupları katıldı.
Konya’nın sektördeki liderliğinden ve ihracat potansiyelinden bahseden Zeki Demirtaşoğlu, “Konya değirmencilik sektöründe motor kabul ettiğimiz bir şehrimiz. Türkiye, değirmen makine ihracatında 3,3 milyar dolarla, un ihracatında ise 1,2 milyar dolar ile dünyada lider. Makarna ihracatında ikinci sırada bulunuyor. Bu rakamlara ulaşılmasında Konya’nın payı çok büyük” dedi.
“Gıda güvenliğinin önemli bir parçasıyız”
“Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz”
Milli Eğitim Bakanıyla protokol imzalayıp değirmencilikle ilgili 3 şehirde 3 tane lise açılması yönünde çalışmalarından bahseden Demirtaşoğlu, Yükseköğretim Kurumu ile olan görüşmelerinin de devam ettiğini söyleyerek, “Her yerde olduğu gibi sektörümüzde de eğitim vazgeçilmez bir parça. 4 yıllık Değirmen Bilimleri ve Teknolojisi adı altında bir bölüm açtırmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Böylece dünyada üç adet olan bu okulun 4.’sünü Türkiye’de açacağız. Eğitimle ilgili yapacaklarımız bununla da bitmiyor. Dünyada binlerce değirmen operatörünün eğitime ihtiyacı var. Ankara’da özel sektöre ait dünyanın en büyük eğitim merkezini kuruyoruz. Amacımız değirmen sektörünün dünyada ihracat liderliğinin sürdürebilirliğini sağlamak. Yakın zamanda bu kurs merkezimizin de temelini atacağız” ifadelerini kullandı.
“Sektörümüze pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor”
Sektör olarak devletten destek beklediklerinin altın çizen Demirtaşoğlu, “Katma değer üreten bir sektörüz. Bu üretimin artarak devam etmesini istiyoruz. Fakat devletimizden ihracatçılara pozitif ayrımcılık yapmasını bekliyoruz. İhracatçımın pazar araştırma seyahatlerinde yapılan desteklere artırılması gerekiyor. Teknoloji getiren, katma değer getiren mühendislerimizin, gençlerimizin desteklenmesi gerekiyor. İhracatçılarımız isimsiz kahramanlar. Omuzlarında birçok yük varken bir yük daha koyulmaması lazım” dedi.
İşçilik maliyetlerinin de arttığını belirten Zeki Demirtaşoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bugün işletmelerimizin en büyük gideri hammadde değil işçilik maliyetleri oldu. Gelirlerimiz artışına nazaran, işçilik ücretleri daha fazla arttı. Devletimizden bu konuda da destek bekliyoruz. Ayrıca KOSGEB ve TÜBİTAK gibi bize hizmet verecek kurumların da biran önce sahaya inmesi gerekiyor.”