“Çevreci Üretim, Temiz Gelecek” yarışmasına başvurular başladı

Bursa’nın en büyük sorunun hava kirliliği olduğunu belirten BOSİAD Çevre Komisyonu Başkanı İhsan İpeker, kontrolsüz kömür yakan sanayi kuruluşlarının yeni teknolojiye geçmesi gerektiğini vurgulayarak, kurulan arıtma tesislerinin de doğru işletilmesi noktasında denetimlerin artırılmasını istedi.

Esra ÖZARFAT
BURSA - Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BOSİAD) “Çevreci Üretim, Temiz Gelecek” sloganıyla 2015 yılından bu yana düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın bilgilendirme toplantısı yapıldı. BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, “Ülke olarak büyümek istiyorsak üretmek zorundayız. Ancak önceliğimiz kirletmeden üretmek olmalı. Yarışmanın amacı farkındalık yaratmak, Bursa OSB içinde çevreci yaklaşım gösteren firmaları öne çıkarmak ve diğer firmalara model olarak tanıtmaktır” dedi.

“Her şeyi yerine koyabilirsiniz ama üzerinde yaşadığımız dünyayı geri getiremezsiniz” diyen BOSİAD Çevre Komisyonu Başkanı İhsan İpeker de, yarışmanın amacının rekabet oluşturmaktan ziyade çevre konusunda sanayicilerde farkındalık yaratmak olduğunu dile getirdi. İpeker sözlerini şöyle sürdürdü, “Bursa’nın konuşulması gereken en önemli sorunu hava kirliliği. Kirlilik sadece sanayi kaynaklı değil ama sanayi kuruluşlarının da kontrolsüz şekilde kömür kullanıyor olması bir etken. Bu havayı hepimiz soluyoruz. Meyvelerimizle övünüyoruz ama bunları çocuklarınıza iç rahatlığıyla yedirebiliyor musunuz? 100 milyon dolarlık bir tesiste 1 milyon dolarlık bir artırma tesisi kurmak büyük bir tutar değildir. Suyu arıtacak teknoloji de, emisyonu düzenleyecek teknoloji de var. Ama nedense çevre konusuna gelindiğinde eller cebe gitmiyor. Kurulu artırma tesislerinin bir kısmı sadece denetim günlerinde çalıştırılıyor. Bizler biliyoruz ki, arıtma tesisleri kurmak değil, işletmek daha pahalı bir işlem. Göstermelik kurulmuş çok sayıda arıtma tesisi var. Bu sadece Bursa’da değil, Türkiye genelinde yaşanan bir sorundur. İlgili kurumların denetimleri sonucu verilen cezalarla birlikte çevreyi kirleten isimler paylaşılmalı.” İpeker, düzenlenen yarışmanın pek çok firma tarafından denetim açısından bir fırsat olarak değerlendirildiğini de ifade etti. Son başvurunun 3 Nisan olduğu yarışmada önceki yıllarda dereceye giren firmalar yeni başvuru yapanlara mentorluk yapacak.

İş yeri kiraları yüzde 70 arttı! Şişli, Beyoğlu, Kadıköy’de makas açılıyor Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın DEM Parti’den yeni anayasa tartışmalarına yanıt: 'Anayasa tartışmaları doğru yerden başlamadı' Hoşgeldin faizleri yükselişe geçti, yatırımcılar soluğu bankada aldı Meteoroloji uzmanı açıkladı: Soğuklar soba yaktıracak Okan Buruk'tan Fatih Terim'e cevap geldi: 'Bu sözler bana olabilir...'