Bursa barajlarında su seviyesi alarm veriyor
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi Bursa’daki su kaynaklarını olumsuz anlamda etkiledi. Şehirdeki temiz su tedarikinde kullanılan 2 barajda bulunan su oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Ali Şahin |Ali ŞAHİN
Tarihinin en kurak kışlarından birisini yaşayan Bursa’da barajlar her geçen gün boşalmaya devam ediyor. Bu sene yağışların gelmemesi ve Uludağ’da da beklenen kar seviyesinin bir türlü bulunamaması nedeniyle Bursa baraj doluluk oranlarında son 10 yılın en kötü performansını gösterdi. Şehirde bir süre önce etkili olan yağışların barajlara etkisi de sınırlı oldu. Yüzde 5 seviyesine kadar yükselen Nilüfer Barajı tamamen kurudu. Şehrin en büyük barajı olan Doğancı Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 24 seviyesine kadar geriledi. Doğancı Barajı son olarak 2014’te yüzde 20 seviyesini gördüğünde Nilüfer Barajı’ndaki yüzde 59’luk doluluk yaşanacak sorunları engellemişti. Geçen yıl bu dönemde ise Doğancı Barajı yüzde 41, Nilüfer Barajı ise yüzde 21’lik doluluğa sahipti.
Bursa’da içme suyu ihtiyacının büyük bölümü Doğancı Barajı’ndan sağlanırken Nilüfer Barajı, Doğancı barajına destek veriyor. Şehirde yaşanan kuraklığın içme suyuna etkisi olmaması adına yeraltı derin sondaj su kuyuları çalışmaya devam ediyor. Artan nüfus ve şehirleşme ile birlikte Bursa’daki temiz su ihtiyacı da artıyor. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de yayımladığı kuraklık haritalarında Bursa’nın şehir merkezinin yer aldığı Bursa Ovası ile birlikte Yenişehir Ovası’nın da olağanüstü kuraklık yaşanan bölgeler arasında gösterdi. BUSKİ, kuraklıkla ilgili Bursalılara tasarruf çağrısında bulunurken “Durum çok ciddi. Su tasarrufuna ara vermeden devam etmeliyiz” ifadeleriyle uyarı yaptı.
“Doğa tüketim hızımıza yetişemiyor!”
Kuraklık sonucu oluşan su sıkıntısının bugün ve bundan sonra bizi bekleyen en büyük afetlerden birisi olduğuna vurgu yapan Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sevim Yürüten, “Bursa özelinde orta vadede atılabilecek adım en kısa sürede Çınarcık Barajının devreye alınmasıdır. Kısa vadede yapılabilecek çözüm ise kolay ulaşılabilir ve sisteme hemen dahil edilebilecek alternatif su kaynakları bulmaktır. BUSKİ bu konuda yeraltı su kuyuları açarak günü kurtarmaya çalışmaktadır. Ancak bu durum yeraltı su seviyelerinde düşmelere sebep olmaktadır. Bir diğer çözüm olarak halı yıkama, oto yıkama, park-bahçe sulaması vb. gibi fazla su tüketilen yerlerde su kesintilerine gidilmesi gerekmektedir.
"Tarımsal sulamada tasarruf yapılmalı"
İklim krizi dikkate alınmadığını ve uygun yatırımların yapmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak