BASİAD Başkanı Değirmenci: IMF’ye gidilmeli
Babadağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği, ‘Seçimler sonrası Türkiye ekonomisi’ toplantısında Prof. Dr. Hakan Kara’yı konuk etti. Kara, enflasyonu düşürmek için büyümeden bir süreliğine feragat edilmesi gerektiğini vurguladığı sunumunda kritik eşiğin izlenen programa gösterilecek ‘sabır’ olduğunu belirtirken, BASİAD Başkanı Değirmenci ise IMF’ye gidilmesi önerisinde bulundu.
Haber Merkezi |NİHAT DELİBAŞI / DENİZLİ
Babadağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Bilkent Üniversitesi öğretim Üyesi ekonomist Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın katılımı ile Seçim Sonrası Türkiye Ekonomisi toplantısı düzenledi.
Barış Esen’in moderatörlüğünde Denizli Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıda 2.5- 3 yıldır akıl dışı irrasyonel politikalar ve seçimlerde açıklanan popülist yaklaşımlar neticesinde Merkez Bankası’nın 818 TL zarar ettiğini belirterek rezervlerin eksi 65 milyar dolara ulaştığını kaydeden BASİAD Başkanı Doğan Değirmenci, deprem felaketi ve Rusya Ukrayna Savaşı başta olmak üzere oluşan jeopolitik risklerin dünya ticaretindeki daralma ve tedarik zincirindeki belirsizliği artırdığına dikkat çekti.
Değirmenci, “Bu şartlar altında IMF’ye gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İkinci olarak IMF kaynağının hem ucuz hem de kredibiliteyi artıracağına inanıyoruz. Enflasyonla mücadelede sonuçlara değil, sebeplere odaklanılmalıdır. Faizlerin bir süre daha yüksek kalacağını öngörüyoruz. Acilen pozitif reel faizinin şart olduğunu vurguluyoruz. Kur politikasında ise şeffaflık sağlanmalı” dedi. Kurumlarının bağımsızlığının doğru veriye ulaşmada önemine değinen Değirmenci, TÜİK başta olmak üzere üniversitelerle birlikte başka bir kurul oluşturulmasını istediklerini söyledi. Değirmenci şöyle devam etti, “Artık iş dünyası olarak bizler faiz, kur, enflasyon konuşmak istemiyoruz. Sanayi, tarım, turizm üzerinden nasıl verimliliği artırabiliriz. Hangi teknolojiye yönelik adımlar atmalıyız. Cari açığı azaltacak hangi yatırımları yapmalıyız, ürün ve sektörel teşvikleri konuşmak istiyoruz. Bizler sadece ciro bazında ödül almak istemiyoruz. İnovasyon ve Ar- Ge bazında, katma değerli üretim alanında da ödül almak ve yarışmak istiyoruz. Ülkemizin döviz bulmak yerine döviz kazanmak zorunda olduğunu hatırlatırız. Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında bu zengin topraklarımızda halkımızın gelir dağılımı adaletsizliğinden kurtulması için sadece para politikalarında değil, maliye politikalarında da reform yapılmasını daha da sıkılaştırıcı adımlar atılmasını talep ediyoruz. Çünkü, Orta Gelir Tuzağından çıkmış bir ülke olmak zorundayız.”
Sabır programın kilit unsuru
Prof. Dr. Ali Hakan Kara da yaptığı sunumda 3 kutuplu bir dünyaya doğru gidildiğini belirterek, 1980’lerde yaşananların aksine küreselleşme dönemindeki geriye dönüşe dikkat çekti.
Programın ardından BASİAD Başkanı Doğan Değirmenci, Prof.Dr. Kara7ya günün anısına plaket takdim etti.