Aydın'da incir satışı 12 ay yapılabilecek

Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu Güdümlü Projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteğiyle hayata geçti. Depo ile Aydın’da incir hasat edildikten sonra sağlıklı ve uygun koşullarda saklanacak.

Haber Merkezi |

AYDIN - İncir üreticisi fiyat dalgalanmalarının getirdiği belirsizlikten korunarak ürünün 12 ay satışı yapılabilecek. Bu yatırımla, incir üretiminde dünyada bir numara olan Aydın’ın küresel ölçekte kuru incir üssü olmasının da önü açıldı. GEKA’nın 3 milyon TL hibe desteği sağladığı ve toplam proje bedeli 5,5 milyon TL olan yatırım, Aydın Erbeyli' de 19 bin metrekare alanda inşa edildi. Bin 800 ton kapasiteli soğuk hava deposunda güneş enerjisi kullanılıyor. Tesiste soğuk oda, donmuş oda, şoklama odası, işleme odası ve ön soğutma odaları yer alıyor. İlk ürün kabulünün geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştiği depoda, kuru incirin yanı sıra dondurularak muhafaza gerektiren yaş meyve ve sebzeler, işlenmiş gıda ürünleri, et ve su ürünleri de depolanabiliyor. 

Soğuk Hava Deposu’nda incelemelerde bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Dünya üretiminde birinci sırada yer aldığımız kuru incirin arzının yüksek olduğu dönemlerde piyasada fiyat dalgalanmaları yaşanıyor. Bu yatırım bu durumun önüne geçtiği gibi Türkiye’de 2. sırada olduğumuz çilekte ve diğer yaş meyve sebzelerde de depolama şartlarının iyileştirilmesini sağlayacak” dedi.

Sayıştay raporunda ortaya çıktı! Sivil havacılık alarm veriyor! Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın En düşük emekli aylığına enflasyon ayarı! İyileştirme masada Kredi ile araç alacaklar dikkat! Faiz düşüşü için ilk sinyal geldi iPhone’a yapay zeka dopingi! Tarih belli oldu, sınırlı sayıda telefonda desteklenecek İETT'den dört ilçeye yeni hat ve 1662 ek sefer