Avrupa’nın 3. büyük tur operatörü FTI’nin iflası turizmi etkileyecek

Avrupa’nın en büyük üçüncü tur operatörü olan ve geçen yıl 4,1 milyar Euro ciro yapan Alman FTI şirketinin iflas etmesi Türkiye turizmini de olumsuz etkileyeceği belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektör temsilcilerinin yaşanabilecek krize karşı önlem almaları istendi.

Haber Merkezi |

FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA 

Kuruluşu 1980’lere dayanan ve merkezi Münih’te bulunan Alman tur operatörü FTI Group gelişerek Avrupa’nın en büyük seyahat şirketleri arasında yer aldı.

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi döneminde Federal Alman Hükümetinden 595 milyon Euro alan FTI, bu süre içinde borcunu ödeyemez duruma geldi. Yılda 1 milyondan fazla Alman vatandaşını tatile gönderen FTI, ekonomik krizden kurtulamadı. Pazartesi günü İnternet sitesinde ‘’FTI Group Şirketleri iflas başvurusunda bulundu’’ yazan FTI firması Türkiye turizminde de etkili oldu.

Yaklaşık 11 bin çalışanı bulunan ve 2023 yılında 4,1 milyar Euro ciroya ulaşan FTI Gruop’un iflasını açıklaması, Türkiye turizm sektöründe endişeye yol açtı.

Profesyonel otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, uzun zamandan beri FTI Group ile ilgili sıkıntıların konuşulduğunu anımsattı.

Türkiye turizmi açısında çok önemli bir tur operatörü olan FTI Gruop ve Meetıng Poınt’in sadece geçen yıl 1 milyonun üzerinde direk ana pazarlarından turist getirdiğini anımsatan Saatçioğlu, şunları kaydetti:

‘’Bu yıl da çok iyi rezervasyon akışı başlamıştı. Turizmcilerin aklıselim ve sakin panik yapmadan konuyu ele alması çok önemlidir. Otellere borcu ne kadar olursa da olsun rasyonel bir şekilde konuyu ele alması gerekmektedir. Biz otelciler olarak FTI’nin ve Meetıng Poınt’in ayakta  kalması Türkiye dostu bir pazar olduğunu unutmamamız gerekiyor. Özellikle Eylül - Mayıs aylarında açık olan otellere destek olan bir tur operatörüdür. Hali hazırda FTI üzerinden yapılmış 1 milyon rezervasyon tüm dünyada yapılmış durumda.’’

Sadece otellerin değil, uçak ve taşımacılık sektörünün de zor durumda kalma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Saatçioğlu, şöyle devam etti:

‘’Bundan sonra gelecek rezervasyonlarda ne şekilde işlem yapacağımızı Turizm ve Kültür Bakanlığı ve AKTOB’un önderliğinde hareket edilmesi çok önemlidir. Birçok turist mağdur olmadan su an otellerimizde bulunan ve gelecek olan FTI ve Meetıng Poınt misafirlerin panik yapmadan akıllıca hareket etmemiz çok önemlidir. Daha öncede Thomas Cook da yaşadığımız olumsuz süreçten örnek almamız çok önemlidir. Şu an FTI ı satın alan Carters grubunun konuya nasıl yaklaşacağını net bilmiyoruz, Alman hükümetinin de resmi olarak nasıl bir yol izlediklerini de bilmiyoruz. FTI şirketine kayyum atanması şu aşamada olumlu bir yaklaşım olarak görebiliriz.’’

Kısa vadede olumsuz etkiler

Türkiye Finans Derneği önceki dönem Başkanlarından turizmci ve havacılık uzmanı, financı Batuhan Karaer de FTI Gruop’un iflasının kısa dönemde olsa Türkiye turizmini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Karaer, ‘’FTI Gruop’un iflas istemesi hele sezon öncesi olması şansızlık oldu. FTI'den paket tur veya seyahat rezerve ettiren kişilerin sigortadan alacaklarını alabilmesi önemli. Süreci sigorta ve kayyumun iyi yönetmesine bağlı. Alman hükümeti de destek vermemiş diyorlar. Şirketi yeni alan yatırımcılar Alman hükümetine borcun yarısını ödeyelim demişler ama Alman Hükümeti kabul etmemiş…’’

Turlar ve hizmetler duracak

Almanya’da yaşayan Anoris Şirketi sahibi ve pazarlama uzmanı Bülent Bayraktar ise yaz tatili başlarken bu durumu turizm sektörünü ve tatilcileri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Bayraktar, şunları kaydetti:

‘’FTI’nin iflası yaz tatiline ramak kala elbette bu durum sektörü ve tatilcileri etkileyecektir. Bilhassa Türkiye satışlarında önemli rol oynayan operatör, Türkiye destinasyonunu ciddi bir şekilde etkileyecektir. Konkordatodan  FTI, 5vorFlug, BigXtra, drive.de, oto kiralama servisi DriveFTI ve Cars and Camper markaları da etkilenecek. Yarından (Bugün) itibaren turlar ve hizmetler gerçekleşmeyecek. Mümkün olduğu kadar, hali hazırda tatilde olanlar geri getirilecek. Ödenen ücretler, seyahat fonu tarafından geri ödenmesi bekleniyor.’’

 Beş yıl önce Thomas Cook firmasının iflasından sonra 2021 yılında mağduriyetleri önlemek için Almanya’da ‘Reisesicherungsfond’ adında fon kurulduğunu anımsatan Bayraktar, ‘’Türkiye için en önemli pazarlardan biri olan Almanya'da kartlar yeniden dağıtılacak. Alışagelmiş hizmet zinciri İngiliz pazarında olduğu gibi kırılacak, dijitalleşme ile ilgili yeni tatil modelleri oluşacak. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi’’ dedi.

Almanya'dan Türkiye'ye getiren şirketlerin 2022 yılında TUI’nin yüzde 28, FTI yüzde 15, DER Touristik yüzde 13, Alltours yüzde 11 ve Schauinsland-Reisen’in yüzde 10 payı bulunuyor.

Avrupa'daki turizm grupları arasında 2023 yılında en fazla ciroya ulaşan firmalar arasında TUI 20,7 milyar Euro ile birinci, DER şirketi 7,2 milyar Euro ile ikinci, FTI 4,2 milyar Euro ile üçüncü, Schauınsland 2,3 milyar Euro ile dördüncü, Alltour 2 milyar Euro ile beşinci, Club Med 1,9 milyar Euro ile altıncı sırada yer alırken Hotelplan da 1,8 milyar Euro ile yedinci sırada kaldı.

Çelik üretimi dünyada düştü, Türkiye’de yükseldi Fiyat/kazanç oranı ile hisse senedi seçimi stratejileri! Milyonlarca iPhone kullanıcısını sevindiren gelişme: Önümüzdeki hafta geliyor Milyonları ilgilendiriyor: En düşük memur maaşı kaç TL olacak? İşte tahminler BYD, Türkiye'deki fabrikası için Fransız şirketle anlaştı Vural Çelik'in ailesi sessizliğini bozdu! Gülse Birsel'e yanıt verdiler