ABD enflasyon verisi açıklandı

ABD haziran ayı enflasyonu, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Kritik veri yıllık bazda yüzde 3 artarken; aylık bazda ise, yüzde 0,1 azaldı. Beklenti, yıllık yüzde 3,1; aylık ise yüzde 0,1 artış olması yönündeydi. Sürpriz gelen kritik veriyle beraber, piyasalar hareketlendi.

Haber Merkezi |

ABD'de enflasyon, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 2 olan hedefine doğru ilerliyor. Haziran ayında ABD'de tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,1 düştü. Yıllık enflasyon yüzde 3 oldu. Ekonomistler ise haziran ayında fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,1 artmasını ve yıllık enflasyonun yüzde 3,1 olmasını bekliyorlardı.

Çekirdek tüketici fiyatları da Haziran ayında yüzde 0,2 olan beklentilerin altında yüzde 0,1 arttı ve yıllık artış yüzde 3,3 olarak gerçekleşti.

Analistler, ABD'de tüketici fiyatlarının aylık bazda artış beklentilerinin aksine düşüş göstermesinin ve yıllık enflasyonun 1 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin dezenflasyon trendinin tekrar rayına girdiğine dair görüşleri güçlendirdiğini ve Fed'i faiz indirimlerine yakın zamanda başlayacağına dair beklentileri artırdığını belirtti.

Verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimali yüzde 70 seviyelerinden yüzde 85'e çıktı.

Piyasalar ne tepki verdi?

ABD’de beklentilerin altında açıklanan tüfe verileri sonrası, ons altın yüzde 1'in üzerinde prim yaptı ve 2413 dolara kadar yükseldi. Sarı maden böylelikle, mayıs sonundaki rekor seviyesine yaklaştı.

ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 10 baz puan geriledi.

Dolar endeksi ise, yüzde 0,77 azalışla 103,93 seviyesine kadar gerileyerek, gün içi en düşük seviyesini gördü.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,55 artışla 1,089 seviyesine tırmandı. Dolar/yen paritesi de yüzde 2 azalışla 158,37 seviyesine düştü.

Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü! Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Piyasalar ne bekliyor? “Fed’in faiz indirimi Kamala Harris’i ABD’nin 47. Başkanı yaptı”