İngiltere ekonomisi temmuzda büyüme göstermedi

İngiltere'de GSYH temmuz ayında aylık bazda değişiklik göstermezken, beklentiler yüzde 0,2 oranında büyüme yönündeydi.

Haber Merkezi |

Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) açıkladığı verilere göre İngiltere'de GSYH temmuz ayında bir önceki aya göre değişiklik göstermedi.

Ekonomistler GSYH’nin aylık bazda yüzde 0,2 oranında büyümesini bekliyorlardı.

Ülkenin ekonomik üretimi temmuz ayında da artmayarak haziran ayında kaydedilen durgunluğu devam ettirdi. Bu durum, ABD ve Avrupalı emsallerinin çoğundan daha hızlı büyüdüğü bir ilk yarının ardından ekonominin bu yılın geri kalanındaki seyrine ilişkin şüpheleri artırıyor.

Temmuz ayında GSYH geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 arttı.

Temmuzda sona eren 3 ayda GSYH, bir önceki 3 aya göre yüzde 0,5 yükseldi.

İngiltere ekonomisi beklenenden hızlı yavaşlıyor

Deutsche Bank Research'ün İngiltere baş ekonomisti Sanjay Raja, temmuz ayında İngiltere ekonomisinin üst üste ikinci kez yatay büyüme kaydetmesinin hayal kırıklığı yarattığını ve ekonominin yılın ilk yarısındaki hızlı tempodan normalleşmeye başladığını gösterdiğini söyledi.

Raja, “Ancak yavaşlamanın hızı beklediğimizden biraz daha hızlı - özellikle de yaz boyunca gördüğümüz hala mükemmel anket verileri ışığında” dedi.

Avrupa futbol şampiyonasının sağladığı mütevazı desteğe rağmen, ülke ekonomisinin genelinde geniş tabanlı bir zayıflık görüldüğünü belirten Raja, İngiltere'nin üçüncü çeyrek büyümesi için yüzde 0,4'lük baz tahmine göre yukarı yönlü riskler görmekten, beklenenden daha zayıf Temmuz baskısı nedeniyle aşağı yönlü riskler görmeye başladığını da sözlerine ekledi.

Pantheon Macroeconomics'ten Rob Wood ise İngiltere ekonomisinin büyüme yoluna geri dönebileceğini savundu.

İngiltere'de brüt üretim temmuz ayında duraklamaya devam etti ve aylık yüzde 0,2'lik artış beklentilerini boşa çıkardı. Ancak Wood'a göre bu durum büyük ölçüde istikrarsız sektörlerden kaynaklandı ve makine ve otomotiv üretimi sanayi üretimini aşağı çekti.

Wood, bu eğilimin ağustos ayında tersine döneceğini ve reel gelirlerin artması ve daha fazla faiz indiriminin gündeme gelmesiyle tüketici harcamalarının artmaya devam edeceğini öngördü.

Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü! Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Piyasalar ne bekliyor?