Çin Maliye Bakanı piyasaları memnun edemedi

Çin Maliye Bakanı Lan Fo'an dün düzenlediği basın toplantısında, ekonomiye sağlanacak finansman miktarı konusunda çok az ayrıntı verdi ancak hükümetin büyümeyi desteklemek için daha fazla teşvik önlemi planladığını öne sürdü. Lan'ın rakam vermemesi piyasaları memnun etmedi.

Haber Merkezi |

Lan gazetecilere verdiği demeçte, "Konjonktür karşıtı ayarlamamız bahsettiklerimin çok ötesine geçiyor" dedi ve daha fazla adımın tartışılmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Maliye Bakanlığı, Çin'in parlamentosu Ulusal Halk Kongresi tarafından onaylanana kadar belirli miktarlarda ekstra mali teşvik açıklayamaz.

Natixis'in Asya-Pasifik baş ekonomisti Alicia García-Herrero, Pekin'in neden daha güçlü bir şekilde hareket etmediğini veya harcama planları konusunda daha fazla netlik sağlamadığını anlamanın zor olduğunu söyledi. Lan'ın Cumartesi günü yaptığı konuşmanın ardından "Bunun piyasayı büyük ölçüde canlandıracağını sanmıyorum" dedi.

ANZ Büyük Çin Baş Ekonomisti Raymond Yeung, maliye bakanlığının yerel yönetim borçlarını azaltma ve emlak piyasasını istikrara kavuşturma politikalarının makroekonomik açıdan sağlam olduğunu ancak piyasanın daha fazlasını aradığını söyledi. Yeung, "Bence piyasa hayal kırıklığına uğrayacak. Herkes bir rakam arıyordu ama maliye bakanı bize bir rakam vermedi" dedi. Bakanlığın NPC tarafından onaylanmak üzere önerilen bir harcama rakamı sunabileceğini söyledi. x

Moody's Analytics ekonomisti Heron Lim, yerel yönetimleri kurtarmanın harcamalarını artırmalarına yardımcı olacağını ve ekonomiyi canlandıracağını söyledi. Ancak merkezi hükümetin teşvik paketi için bir rakam olmadan, yatırımcıların "mali desteğin gittiği yönden kesinlikle emin olana kadar bir adım geri atabileceğini" söyledi.

Matthews Asya fonunda yatırım stratejisti olan Andy Rothman, ekonomi planlamacılarının bir dizi basın toplantısının Çin lideri Xi Jinping'in ekonomi konusunda "temel bir değişime" işaret ettiğini söyledi.

Rothman. "Xi, tüketiciler ve girişimciler arasında güveni yeniden tesis etmek için politika tepkisinin önemli olması gerektiğini anlıyor. Bu zaman alacaktır ancak ufukta güvende bir geri dönüş olması muhtemeldir" dedi.

Ekonomistler, Çin'in ekonomiyi yeniden canlandırmak için iki yıl içinde ek teşvik önlemleri için 10 milyon Rmb'ye (1,4 milyon $) kadar harcama yapması gerektiğini tahmin ediyor ve bunun çoğunun iç talebi desteklemek için hane halkına yönlendirilmesi gerektiğini ekliyor.

Meteoroloji uzmanı açıkladı: Soğuklar soba yaktıracak Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Okan Buruk'tan Fatih Terim'e cevap geldi: 'Bu sözler bana olabilir...' Gelir İdaresi Başkanlığı: Oyuncaklara ÖTV yok Terör örgütü lideri Gülen’in yeni adresi ifşa edildi! Evi 1 milyon dolar değerinde Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan dikkat çeken Köfteci Yusuf çıkışı